"Oprali su Hrvatsku zbog EU"

Predsednik RS Milorad Dodik smatra da oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču ponižava sve žrtve i da je doneta pod političkim uticajem zbog puta Hrvatske u EU.

Izvor: Beta

Petak, 16.11.2012.

11:27

Default images

"Politika je imala odlučujući uticaj, a Hrvatska, koja treba da postane član Evropske unije, s presudom o udruženom zločinačkom poduhvatu sigurno ne bi imala dobre reference", rekao je Dodik.

On je rekao da presuda uverava da je međunarodna pravda selektivna.

"Ovo je ponižavajuće odluka za sve žrtve, za sve Srbe... Svi koji su verovali da postoji međunarodna pravda sada mogu biti sigurni da je ona i selektivna, i politička i da se samo na taj način i upražnjava", rekao je Dodik.

On je dodao da je odluka sramna i praktično neverovatna. "Neverovatno je da nakon prvostepene presude hrvatskim generalima sada bude donesena oslobadajuća presuda. Moglo se očekivati , možda, smanjenje kazne, ali ne i ovo", podelio je Dodik svoje mišljenje s novinarima u Banjaluci.

Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić smatra da je oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača bila očekivana, ali da je ponižavajuća za srpski narod.

"Oni koji su osnovali Sud na neki način su 'oprali' Hrvatsku od odgovornosti u ratu, s obzirom na to da ova zemlja uskoro ulazi u EU. Presuda je poražavajuća za srpski narod. Ovom odlukom, sud je ponovo odgovornost za rat prebacio na leđa Srba, kao što je i ranije radio", naveo je Bosić.

Predsednik Socijalističke partije RS i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da je ovakvom presudom Haški tribunal potvrdio da je politički sud. "Ovo je sramna presuda i očito je da je ovaj sud formiran samo da bi sudio Srbima. Nema razloga da se sada ne traži da Radovan Karadžić i Ratko Mladić budu pušteni iz pritvora, kao i svi srpski generali", ocenio je Đokić.

I u BiH Gotovina i Markač glavna vest

Svi mediji u Bosni i Hercegovini preneli su danas kao najvažniju vest oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu, koji su prvostepenom odlukom bili osuđeni za ratni zločin tokom proteklog rata na 24, odnosno 18 godina robije.

Elektronski mediji u Federaciji BiH ističu da je pravosnažnom presudom Haškog tribunala, kojom su Gotovina i Markač oslobođeni, odbačena optužnica za udruženi zločinački poduhvat, dok mediji u Republici Srpskoj takvu presudu smatraju šokantnom.

Predstavnici najvećih hrvatskih političkih stranaka i udruženja u BiH izrazili su oduševljenje zbog oslobađajuće presude Gotovini i Markaču. "Pod emocijama smo. Bio sam sinoć u Zagrebu. To je jedino pravedna odluka", rekao je predsednik Udruženja dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Nikica Tomić.

Prema njegovim rečima, ova je presuda veliko ohrabrenje i pripadnicima Hrvatskog veća odbrane i Hrvatima iz BiH koji će, zajedno s obeležavanjem pada Vukovara, obeležiti uspostavljanje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Na značajnim mestima je istaknuta hrvatska šahovnica i slike dvojice general, a lokalni mediji su uživo prenosili izricanje presude, dok su se u opštinskim sedištima okupili mnogi građani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: