Kolegijum RTS demantuje Kovačevića

Kolegijum generalnog direktora RTS demantovao je navode Siniše Kovačevića da je celokupan fond marketinških sekundi RTS prodao Đilasovim i Šaperovim agencijama.

Izvor: Beta

Petak, 16.11.2012.

22:59

Default images

"Zakon zabranjuje monopolsku prodaju marketinškog vremena bilo kojoj agenciji. Dve najveće agencije po zakupljenom reklamnom prostoru, na Prvom programu RTS-a imaju jedna 27,7 odsto a druga 10,8 mogućeg vremena", navodi se u saopštenju i dodaje da su svi ugovori u svakom trenutku dostupni i stavljeni na uvid ovlašćenim institucijama.

Na tvrdnju poslanika DSS-a Siniše Kovačevića da je celokupan fond marketinških sekundi prodat Đilasovoj i Šaperovoj kompaniji više godina unapred, Kolegijum navodi da Zakon striktno zabranjuje ugovore duže od godine i da RTS nema nijedan višegodišnji ugovor ili avansni zakup.

Kolegijum RTS demantuje i Kovačevićevu tvrdnju da javni servis nema više reklamnih sekundi za prodaju jer celokupnim fondom raspolažu pomenute kompanije i navodi da u ovom trenutku, svakom kupcu na RTS-u stoji na raspolaganju bar tri miliona slobodnih sekundi.

Reditelj Siniša Kovačević rekao je da se RTS nalazi u dubokoj krizi, bez koncepta i programa.

Kovačević je naveo da je na RTS-u izostao dramski program i rekao da je RTS nekada snimao 25 drama godišnje, dok su od postavljanja Aleksandra Tijanića za direktora te televizije, za osam godina, snimljene dve drame, a izostao je i dečiji program, kao i dokumentarni, naučni školski program, dok je serijski produkciono izmešten iz RTS-a.

Kolegijum je tu Kovačevićevu izjavu nazvao netačnom i naveo da su u vreme JRT sva republička TV studija snimala ukupno 15 drama.

Na Kovačeviću kritiku da je na RTS-u izostao i sportski program, ta televizija odgovara da je u 2011. emitovala 2.773 sata sportskog programa.

"Pošto je država, ne vodeći računa o krizi i malom marketinškom tržištu, nepametno dala pet nacionalnih frekvencija komercijalnim stanicama, njihovi vlasnici ulažu novac u sport, serijski program, rijaliti programe, jeftinu zabavu, turske, indijske i grčke serije i sopstveni informativni program", navodi se u saopštenju.

Kolegijum navodi da RTS s opadajućim prihodom ne može da izdrži trku s pet komercijalnih konkurenata i upozorava na mogućnost da RTS za dve godine izgubi trku zbog čega će javno mnenje Srbije umesto te medijske kuće formirati neko drugi.

Na Kovačevićevu opasku da su na RTS nekada sedela velika imena poput književnika Slobodana Selenića, Kolegijum navodi da to nije istina.

"Selenić nikada nije bio zaposlen na RTS, ali slažemo se da je sve nekad, reklo bi se, bilo bolje. U ona vremena, dramske komade pisali su Sterija i Nušić, danas poslanik Siniša Kovačević. Teško bismo, i pored najbolje volje, taj proces nazvali progresivnim", odgovorio je Kolegijum.

On je zamerio javnom servisu da, u nedostatku dobrog programa, publici servira "plavuše". Tri plavokose voditeljke RTS-a nisu ostale dužne za ovu opasku Kovačeviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: