Odluka Srbije:S Hagom samo tehnički

Vlada ogorčena zbog oslobađanja hrvatskih generala od odgovornosti za zločine u Oluji, odnose s Hagom svodi na tehnički nivo. Hag otkazao konferenciju u BG.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 16.11.2012.

16:54

Default images

Odluku vlade posle sednice ojbavio je šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Vlada je, kako je izjavio novinarima, na inicijativu premijera Ivice Dačića, političke i pravne implikacije današnje presude Haškog tribunala razmatrala kao prvu tačku dnevnog reda.

Ljajić je istakao da je Vlada Srbije konstatovala da je, odlukom Haškog tribunala, umesto pravde, ponovo nanela bol onima koji su bili žrtve operacije "Ouja".

Vlada Srbije je na današnjoj sednici s dnevnog reda skinula sve tačke koje se odnose na dostavljanje dokumentacije Haškom sudu, što, međutim, prema Ljajićevim rečima, ne znači da Srbija prekida saradnju sa Haškim tribunalom, već svođenje te saradnje na tehnički nivo.

"Ova odluka je šamar međunarodnoj pravdi i procesu pomirenja u regionu i neće doprineti ukupnoj normalizaciji odnosa među državama i narodima na području bivše Jugoslavije", poručio je Ljajić. Ljajić je rekao da, zbog današnje odluke suda, niko od predstavnika državnih organa Srbije neće učestvovati na konferenciji koju je za 22. novembar u Beogradu zakazao Haški tribunal.

Srbija je odlučila da organizaciji tog događaja neće pružiti nikakvu vrstu logističke podrške, a sama konferencija je ubrzo i otkazana.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju objavio je da sa "žaljenjem najavljuje da je Konferencija o nasleđu MKSJ, koja je trebala da se održi u četvrtak, 22. novembra, odložena. Novi datum održavanja ovog skupa biće objavljen što je pre moguće".

Ljajić je objasnio da je sudija Fausto Pokar, koji je danas bio protiv oslobađanja Gotovine i Markača, takođe otkazao učešće na pomenutoj konferenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

411 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: