SAD u Savetu UN za ljudska prava

Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Irska, Venecuela i Pakistan postali su novi članovi Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, javljaju agencije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2012.

20:32

Default images

Na glasanju u Generalnoj skupštini UN, Venecuela je osvojila 154 glasa, SAD 131 i Nemačka 127, dobivši tako trogodišnji mandat u Savetu za ljudska prava.

Ambasadorka SAD u UN Suzan Rajs izjavila je da je ponosna što je njena zemlja dobila još jedan mandat, dok je nemački ambasador Piter Vitig zahvalio svima koji su glasali, rekavši da će Nemačka nastaviti da promoviše agendu poštovanja ljudskih prava, prenosi Asošiejted pres.

Pored ovih država, u Savet su izabrane: Argentina, Brazil, Obala Slonovače, Estonija, Etiopija, Gabon, Japan, Kazahstan, Kenija, Crna Gora, Južna Koreja, Sijera Leone i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Trogodišnji mandat novim državama počinje 2013. godine. Administracija bivšeg predsednika SAD Džordža Buša bojkotovala je Savet kada je osnovan, zbog toga što je ponavljao kritike na račun Izraela.

Međutim, kada je izabran Barak Obama, SAD su se priključile ovom telu, uz ocenu da žele da ono radi što efikasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: