Kisindžer: Kina se transformiše

Bivši američki državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer očekuje promene u kineskoj privredi, društvu i u spoljnoj politici.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.11.2012.

19:29

Default images

On ističe da ne treba očekivati da ta transformacija sledi američki put.

Kisindžer,stari poznavalac Kine koji je sarađivao sa svakim od kineskih vođa od Mao Cetunga i Deng Sjaopinga do Hu Đintaoa, smatra da će Kina u narednoj deceniji postati otvorenija i transparentnija i da će sprovesti reforme koje su potrebne, ali na svoj način, prenosi list Čajna dejli.

"Mogu da zamislim transformaciju, mislim da je to sigurno", rekao je Kisindžer na nedavno održanom seminaru u Vašingtonu koji se bavio predstojećom promenom kineskog rukovodstva na sadašnjem partijskom kongresu.

"Ono što ne smemo da tražimo ili očekujemo je da će oni slediti mehanizme s kojima smo mi upoznati. To će biti kineska verzija, ali verujem da će biti transparentnija, njen pravni sistem biće predvidljiviji", rekao je Kisindžer i dodao da će Kina morati da prođe kroz jako puno prilagođavanja.

Kako Komunistička partija Kine sprovodi svoju decenijsku promenu rukovodstva mnogi u Sjedinjenim Državama se pitaju kojim će putem Kina ići i da li će nastaviti svoju reformu i otvaranje prema svetu.

Kisindžer je rekao da je jedna od glavnih promena koje će Kina morati da sprovede u narednih 10 godina urbanizacija više od 400 miliona poljoprivrednika, što će biti test za njenu infrastrukturu, privredu i čak tradicionalne sisteme vrednosti.

On je dodao da će buduća kineska generacija biti jedinstvena, većina njih biće odgajana u porodicama sa jednim detetom i biće prva generacija u stotinama godina koja nije doživela turbulentna previranja.

U spoljnoj politici Kina će podsticati domaću potrošnju i zavisiće manje od izvoza, i manje će biti zavisna od stranih tržišta, rekao je američki državni sekretar za vreme Ričarda Niksona.

Komunistička partija Kine jasno je dala do znanja pre početka 18. Kongresa partije u četvrtak da je rešena da dalje ojača reforme na svim nivoima.

Kisindžer smatra da će novo kinesko rukovodstvo imati pune ruke posla sa domaćim pitanjima i da je malo verovatno da će Peking imati u planu velike "strane avanture ili sukobljavanja sa SAD".

Imajući u vidu da su kinesko-američki odnosi postali komplikovaniji poslednjih godina Kisindžer je pozvao obe zemlje da pokažu strpljenje i razumevanje i da izbegnu sukobe.

"Sukob između Kine i SAD bio bi katastrofa za obe zemlje, I bilo bi nemoguće opisati kako bi izgledala pobeda", rekao je Kinsindžer i ocenio da bi najbolje bilo da se nađe nešto oko čega Kina i SAD mogu zaista da sarađuju, nešto za šta će se angažovati sa obe strane Pacifika, neki zajednički projekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: