Istraga o Miškovićevoj firmi u BiH

Tužilaštvo Kantona Sarajevo naložilo je istragu kompanije "Standard" čiji je većinski vlasnik privrednik iz Srbije Miroslav Mišković.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 12.11.2012.

16:22

Default images

Kako piše sarajevski nedeljnik "Slobodna Bosna", deoničari, nadležne institucije i policijske agencije upozorili su na kriminal rukovodstva i većinskog vlasnika tog sarajevskog preduzeća za proizvođnju i prodaju nameštajem.

Mali deoničari terete rukovodstvo firme i Miroslava Miškovića za nestanak dvadesetak miliona maraka (desetak miliona evra).

"Standard" je bio jedan od najvećih proizvođača nameštaja u BiH. Krajem 2007. godine tadašnji većinski vlasnik, nemačka kompanija "Šider", proglasila je bankrot. Septembra 2008. godine, kompanija Mirosava Miškovića "Delta ril istejt", preuzela je većinski udeo u tom preduzeću - 63,83 posto deonica "Standarda", za oko deset miliona maraka (pet miliona evra).

Vrednost ove akvizicije ostala je tajna. Nakon preuzimanja "Standarda", u javnosti su se pojavile spekulacije da je Mišković tu kompaniju kupio prvenstveno radi vrlo atraktivnog zemljišta, te da će kompletnu proizvodnju nameštaja preseliti na neku manje atraktivnu lokaciju, a postojeće iskoristiti za gradnju šoping centara i stambeno-poslovnih kompleksa.

Nedeljnik podseća da je pre preuzimanja "Standarda", Mišković sa svojim tadašnjim poslovnim partnerom, utemeljiteljem "Dnevnog avaza", predsednikom Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudinom Radončićem, osnovao zajedničku kompaniju President nekretnine.

Radončićeva stranka je viđena kao jedna od članica nove "šestorke", umesto Stranke demokratske akcije (SDA), a on je predložen za ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH.

Odmah nakon preuzima "Standarda", Mišković je pokazao interes za kupovinu "Sarabona", nekada vodećeg proizvođača slatkiša u BiH.

U vlasništvu ovog poduzeća nalazi se zemljište površine 24.000 kvadratnih metara, te objekti s infrastrukturom na 12.000 kvadrata koji su u neposrednoj blizini "Standarda", preduzeća koje je već bilo u rukama Miškovića.

Usled recesije i krize Mišković nije preuzeo "Sarabon", ali je ostao većinski vlasnik "Standarda", gde su se vrlo brzo počele da se dešavaju, kako se tvrdi, teško objašnjive, nezakonite stvari.

"Naša fabrika podigla je višemilionske kredite kako bi 'pomogla' Miškoviću da zatvori tender za preuzimanje fabrike, što je moralo biti urađeno po zakonu o preuzimanju deoničarskih društava. Za uslugu koju smo svojevremeno učinili Miškoviću, mi deoničari sada vraćamo te kredite koji su dizani pod vrlo sumnjivim okolnostima", navodi se, između ostalog, u pismu malh deoničara upćenom na više adresa, prenosi "Slobodna Bosna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: