Mrkić u dvodnevnoj poseti Izraelu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić sastao se u Jerusalimu sa predsednikom Izraela Šimonom Peresom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2012.

09:17

Default images

Mrkić i Peres razgovarali su o odnosima dveju država, koje, kako su zajednički ocenili, krasi prijateljstvo, a sprski ministar je informisao Peresa, čija zemlja nije priznala nezavisnost Kosova, o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je navedeno u saopštenju MSP, izraleski predsednik je Mrkića primio u svojoj zvaničnoj rezidenciji.

Peres je, kako se navodi, u jednočasovnom razgovoru izneo svoje ocene o kretanjima u regionu, ali i svetu uopšte i perspektivama opšteg razvoja.

"Preneo sam prijateljske pozdrave našeg predsednika (Tomislava) Nikolića i naglasio njegovu spremnost da poseti Jerusalim, na već upućen poziv izraelskog rukovodstva i predsednika Izraela", rekao je Mrkić Tanjugu.

Mrkić i Peres su se u razgovoru duže podsećali korena i razvoja nepomućenog prijateljstav srpskog i izraleskog naroda.

"U potpunosti smo se složili da Srbija i Izrael imaju, sledstveno tome, čvrste veze i odličnu saradnju. Objasnio sam Peresu u kojem se stanju nalazi Srbija, čemu teži na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu", rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Peres je duže govorio o istoriji srpskog naroda i njegovim ličnim vezama sa Beogradom i Srbijom.

"On smatra da Srbija ima izuzetno talentovane mlade ljude i naučnike i da je to glavna vrednost i oslonac svake nacije koja želi da bude relevantna u budućnosti", naveo je srpski ministar.

Mrkić je sa izraelskim domaćinom razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine.

"Razume se, upoznao sam ga sa razgovorima Beograda i Prištine, posebno zbog toga što Izrael zaslužuje naše poštovanje zbog nepriznavanja tzv. republike Kosovo", zaključio je Mrkić. Šef srpske diplomatije boravi u dvodnevnoj poseti Izraelu, a sutra
će se sastati sa izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom i posetiće i položiti venac u Muzeju holokausta ''Jad Vašem''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: