Četvoro mrtvih u izraelskom napadu

Četiri palestinska civila su poginula, a 25 ih je ranjeno izraelskom vatrom na granici pojasa Gaze i Izraela, nakon što je eksplodiralo izraelsko vojno vozilo.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.11.2012.

17:59

Default images

Portparol Ministarstva zdravlja u pojasu Gaze Ašraf al Kadera je precizirao da su ubijeni civili u dobu od 16 do 18 godina, a da među ranjenima ima dece.

Izraelski mediji preneli su palestinske izveštaje da je jedan tenk pogođen protivetenkovskom raketom. Kasnije se ispostavilo da je pogođen vojni džip u patroli duž granice.

Izraelska vojska je odgovorila tenkovskom i vatrom iz mitraljeza, pogodivši ljude koji su se vraćali sa sahrane istočno od grada Gaze rekli su isti izvori, na koje se poziva Asošiejted pres. Vojska je saopštila da se incident istražuje, ne ulazeći u detalje. Portparol Hamasa, Favzi Barhum, zapretio je osvetom. "Ciljanje civila je opasna eskalacija koja se ne može tolerisati. Otpor ima puno pravo da odgovori na izraelske zločine", rekao je on.

Sukobi su česti u pograničnom području. Palestinski ekstremisti ispaljuju rakete na jug Izraela i izraelska vojska uzvraća vazdušnim udarima. Pre nepune četiri godine Izrael je započeo tronedeljnu ofanzivu na pojas Gaze u odgovoru na učestalo raketiranje. Od tada nije bilo sukoba tako velikih razmera. Današnji incident dogodio se nekoliko dan nakon što je dignut u vazduh tunel prokopan na jugu pojasa Gaze ka Izraelu.

U tom incidentu niko nije ranjen, ali je vojni džip odleteo u vazduh. Veruje se da je eksplozija izazvana na daljinu. Hamasovci se, međutim, uglavnom uzdržavaju napada na Izrael od pomenute ofanzive, ali se i zato oštro protive toj zemlji. Pod pritskom manjih organizacija oni povremeno dokazuju da su još uvek u sukobu s jevrejskom državom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: