Dve decenije Mila Đukanovića

Milo Đukanović, jedini je balkanski lider koji se šesti put, za poslednje 22 godine, vraća na neku od najviših državnih funkcija.

Izvor: B92

Subota, 10.11.2012.

23:28

Default images

U premijersku fotelju sedao je čak pet puta, a jednom je bio i predsednik Crne Gore. A njegova vladavina proteže se u dva veka.

Đukanović tako više od dve decnije ruši pred sobom sve hipoteke o ratnoj i kriminalnoj prošlosti, sumnjivim privatizacijama, vezama sa politikom Slobodana Miloševića, granatiranju Dubrovnika, prisnim odnosima sa vodećim klanovima podzemlja i organizovanog kriminala, sumnjičavosti Brisela i Vašingtona...

Zabio je trn u oko i Srbima priznavanjem kosovske nezavisnosti, žestoko podelio pravoslavni narod u Crnoj Gori "udarajući" na vekovnu Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski jezik.

Zbog sumnji da je umešan u međunarodno kriminalno udruživanje radi šverca cigareta početkom devedesetih Đukanović je saslušan pred tužilaštvom u Bariju 29. marta 2008. godine, da bi postupak protiv njega bio arhiviran u aprilu 2009. godine, zahvaljujući imunitetu.

Iako je politika koju on personifikuje gurnula narod u bedu i siromaštvo on još traje. I, zbog toga pre tri dana stiže nagrada od predsedništva DPS i crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića, za novi premijerski mandat.

Spekuliše se da je jedan od najbogatijih evropskih i svetskih državnika sa navodnim bogatstvom od preko 14 milijardi dolara!- Uveren sam da će biti posvećen interesima Crne Gore u integracijama, vrednosti države u afirmaciji međunarodnog ugleda i, pre svega, obezbeđivanju dobrog ekonomskog ambijenta i boljeg kvaliteta života - poručio je Vujanović.

Sličnog slučaja u Evropi nema. Kontroverze koje i dalje traju oko njegovog imena i dela, sada su u senci nove-stare funkcije. Milo Đukanović je u svom političkom programu ostvario gotovo većinu ključnih ciljeva. Ostali su još učlanjenje u NATO i Evropsku uniju.

"Đukanović nije spreman da promeni ni sebe ni državu. Žao mi je što se uopšte povlačio, zbog toga što je svakome valjda jasno da je u međuvremenu, takođe, radio taj posao, a mi smo morali da se nerviramo sa ljudima koji su bili vršioci dužnosti i portparoli njegove političke misli", poručuje Goran Danilović, funkcioner “Demokratskog fronta”.

Za predsednika Vlade, prvi put Đukanović je izabran 15.februara 1991. godine, na svoj 29. rođendan i tada je nosio epitet najmlađeg premijera u Evropi. Taj posao je radio tri uzastopna mandata, da bi na mesto predsednika Crne Gore došao 15.januara 1998. godine i ostao sve do 25. novembra 2002. Zatim je opet predložen za mandatara, a 8. januara 2003. i zvanično preuzeo premijersko mesto.

Početkom oktobra 2006. godine, posle referenduma, odlučio je da se povuče sa najviših državnih funkcija i okrene biznisu. Na njegovo mesto dolazi Željko Šturanović, da bi se Milo zbog bolesti partijskog kolege vratio u tu fotelju 29. februara 2008. Odluku da se povuče sa mesta predsednika Vlade ponovo je doneo 21. decembra 2010. kada ga je nasledio Igor Lukšić.

"Sve što sam mislio o Đukanoviću tokom kampanje, mislim i danas. Oni koji su Crnu Goru doveli u ovakvo stanje teško mogu biti deo rešenja", smatra Srđan Milić, predsednik SNP.

Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje smatra da povratkom Mila Đukanovića na premijersku funkciju neće biti zadovoljna Evropska unija, ali zbog toga neće reagovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: