ZG: Protest zbog zagađenja S. Broda

Građani Slavonskog Broda danas su održali protest u Zagrebu zbog zagađenja vazduha štetnim materijama iz rafinerije u Bosanskom Brodu.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.11.2012.

16:39

Default images

Oni tvrde da je koncentracija štetnih materija višestruko veća od dozvoljene.

Protest su organizovali građanska inicijativa i Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO), a delegaciju učesnika je primio i ministar zaštite okoline Mihael Zmajlović koji je rekao da će problemi sa zagađenjem trajati godinama.

Stanovnici Slavonskog Broda tvrde da ministarstvo uporno navodi da je zagađenje vazduha u granicama dozvoljenog, a pre nekoliko dana zabeležena je najveća koncentracija sumporvodonika, devet puta viša od graničnih vrednosti.

Oni su upozorili da su podaci o zagađenju vazduha zbog Rafinerije nafte Brod alarmantni u poslednjih nekoliko dana.

Zmajlović je naglasio podršku svim inicijativama za protest, ističući da se problem koji traje godinama mora rešavati zajednički i koristiti sve alate koji su na raspolaganju:

"Brođanima su previše puta davali lažna obećanja, a to od mene nećete čuti, već da ministarstvo radi kako bi Brođani svaki dan udisali sve bolji i bolji vazduh", rekao je Zmajlović.

On je najavio da se radi na potpunoj modernizaciji rafinerije u BiH kroz naredne dve godine.

Zmajlović je odbio tvrdnje predsednika HHO Ivana Zvonimira Čička da "Hrvatska drži ključ u rukama, jer nafta, koja ide u rafineriju Bosanski Brod, prolazi naftovodom preko Hrvatske", a one koji dovode tu naftu koja je puna sumpora, treba upozoriti da to oni ne mogu prebacivati kroz Hrvatsku".

"Ne možemo prekidati prebacivanje nafte koja nije naša", rekao je ministar.

Podaci su alarmantni, jer je 3. novembra merna stanica u Slavonskom Brodu zabeležila jednu od dosad najvećih koncentracija sumporovodonika - 61,7 mikrograma po kubnom metru, što je skoro devet puta više od graničnih vrednosti.

Osim toga, 1. novembra u večernjim časovima izmerena je koncentracija benzena od 17,7 mikrograma po kubnom metru vazduha.

Godišnja dozvoljena koncentracija ne bi smela prelaziti pet mikrograma po kubnom metru. Ruski vlasnici bosansko-brodske rafinerije najavili su da će vazduh bili čistiji za tri godine, do kad će se potpuno modernizovati pogoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: