Štrajk prosvetara za svaki slučaj

Kragujevački prosvetari i pored obećanja da će im 70 miliona dinara, koliko im duguje lokalna samouprava, biti isplaćeno do kraja godine, najavljuju štrajk.

Izvor: B92

Subota, 10.11.2012.

22:46

Default images

U 15 kragujevačkih škola račun je u blokadi zbog tužbi zaposlenih za troškove prevoza i jubilarne nagrade.

Dugovanja lokalne samouprave prosvetnim radnicima u ovom trenutku iznose oko 70 miliona dinara, zbog čega su dve srednje škole u štrajku.

Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, u kojoj časovi već duže od mesec dana traju 30 minuta,nedavno se priključila i Prva tehnička škola.

Od 1. novembra zvono u Prvoj tehničkoj školi oglašava se nakon 30 minuta. Tako je, kažu u sindikatu, jer svi zaposleni štrajkuju.

"Mi smo imali jedno obećanje od strane direktora, koje je, navodno, dao gradonačelnik da će sva ta zaostala dugovanja i jubilarne nagrade i naknade za prevoz biti isplaćene do 1. novembra. Pošto 1. nije bilo tih isplata, mi smo krenuli u štrajk", kaže Rodoljub Milutinović, iz sindikata Prve tehničke škole.

Ovo je samo jedna od 15 kragujevačkih škola kojoj je račun već nekoliko meseci u blokadi zbog tužbi zaposlenih za troškove prevoza u protekle tri godine i jubilarne nagrade. U Uniji sindikata prosvetnih radnika kažu da su bili primorani da tuže poslodavca, to jest škole, jer lokalna samouprava nije izmirila svoju zakonsku obavezu.

"Sve dok se nismo obratili sudu i dok nisu stigle presude takve kakve jesu, mi smo bili spremni sa gradom i da se nagodimo i to bi, svakako, i grad i poreske obveznike koštalo daleko manje. I nas same, jer i mi smo građani ovog grada i smatramo da je ogroman novac suludo potrošen", kaže Milan Jevtić, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevac.

U gradskom veću tvrde da će grad do kraja godine izmiriti sva potraživanja. Najveći problem im sad, kako kažu, predstavljaju sudski troškovi koji su visine osnovnog duga.

"Jednostavno je, u jednom trenutku, kad su škole bile potpuno spremne na dogovore u upravi nisu našli za shodno, smatralo se da to pravo nije ostvarivo, a na kraju sud je pokazao da jeste ostvarivo", kaže Dragoslav Milošević, član Gradskog veća za prosvetu.

Kada dodje do nesporazuma odraslih, deca su na šteti, kaže Radojko Damjanović, načelnik Školske uprave, koja je obavestila prosvetnu inspekciju o štrajkovima u kragujevačkim školama.

"Ono što smo mi jedino mogli da naložimo, odnosno Ministarstvo prosvete, ne i Školska uprava, a to je bilo po nalogu inspektora republičkog jeste da se ispoštuju neke procedure i forme u školi da bi taj štrajk bio zaista i zakonit", kaže Radojko Damjanović, Školska uprava Kragujevac.

Kragujevačkim prosvetarima plate nisu ugrožene jer se isplaćuju sa posebnih računa. Oni, međutim, najavljuju da će, bez obzira što je grad obećao da će novac isplatiti do kraja godine, 20. decembra najaviti štrajk. Za svaki slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: