Muke lokalnih vlasti sa sudom

Opština Bačka Palanka i grad Zrenjanin nezadovoljni su odlukom suda zato što su njihove tužbe zbog navodnog kršenja zakona na sednici, odbačene.

Izvor: B92

Subota, 10.11.2012.

23:05

Default images

Nakon formiranja lokalnih parlamenata, ali i popularnog prekomponovanja vlasti u nekim opštinama u Vojvodini, opozicione stranke su Upravnom sudu u Beogradu uglavnom podnosile žalbe, smatrajući da je na sednicama prekršen zakon.

Ono što povezuje opštinu Bačka Palanka i grad Zrenjanin jeste činjenica da je njihove tužbe sud odbacio kao neblagovremene. I jedni i drugi smatraju da za to nije bilo osnova.

Da li pošta u Bačkoj Palanci radi nedeljom - pitanje je koje već neko vreme muči opozicione odbornike u ovoj vojvođanskoj opštini. Sednica lokalne skupštine, koja je, prema njihovim rečima, sporna, završena je u subotu 13:30h, i tvrde da u roku od 24 sata fizički nije bilo moguće poslati žalbu preporučenom pošiljkom. Ipak, postojala je još jedna opcija...

"Na sajtu Upravnog suda piše da se pismene žalbe i svi podnesci predaju neposredno na pisarnici Upravnog suda u Beogradu, na adresi Nemanjina broj 9, i da rad sa strankama ograničen na vreme od 7 do 15:30. Mi to fizički nismo mogli predati i mislimo da je to evidentno kršenje naših prava jer je odlukom suda utvrđeno da je nedelja ipak radni dan", kaže Branimir Kuzmančev iz DS u Bačkoj Palanci.

Još jedna opoziciona stranka smatra da je oštećena - u pitanju je Liga socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu. Veoma burna sednica, na kojoj je koalicija oko Srpske napredne stranke preuzela vlast u ovom gradu, održana je 6. jula, nakon koje su pojedini odbornici uložili žalbu Upravnom sudu. Tvrde da su čekali skoro 80 dana na odluku suda, koja ih je, na kraju, neprijatno iznenadila.

"Ne želim da ulazim u odluku Upravnog suda, ne želimo to da komentarišemo, sudovi su autonomne institucije, ali se postavlja pitanje: Ako je nešto neblagovremeno, i to praktično ustanovljeno već 9. jula, zašto je onda 9-10 dana kasnije stigla na adresu svih odbornika koji su potpisali tu žalbu, a mislim da nas je 32, informacija da dopunimo žalbu? Ako je nešto neblagovremeno, odmah se stavlja sa strane i ne raspravlja se", kaže Aleksandar Marton iz LSV u Zrenjaninu.

U Upravnom sudu je za B92 potvrđeno da su obe pomenute žalbe odbačene kao neblagovremene, ali i da je radno vreme suda tokom izbornog procesa bilo vanredno.

Imajući u vidu da su Zakonom o lokalnim izborima propisani kratki rokovi za podnošenje žalbi na odluke skupštine jedinice lokalne samouprave od 24 i 48 časova, Upravni sud je zbog tih kratkih rokova bio pripravan da svakog dana u nedelji tokom celog izbornog procesa, i nakon istog, prima žalbe.

I Demokratska stranka u Bačkoj Palanci i Liga socijaldemokrta Vojvodine u Zrenjaninu smatraju da su oštećene, pa zbog toga najavljuju obraćanje višim domaćim, ali i međunarodnim instancama. Do tada, iz protesta, ni jedna ni druga, ne učestvuju u radu lokalnog parlamenta. Ipak,iz LSV-a najavljuju da se uskoro vraćaju u odborničke klupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: