Egereši: Ustav bi trebalo promeniti

Funkcioner SVM Šandor Egereši kaže da bi Ustav Srbije trebalo promeniti, jer je zemlji potreban evropski ustav koji će urediti pitanje statusa Vojvodine.

Izvor: B92

Subota, 10.11.2012.

17:12

Default images

Egereši je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da pitanje statusa Vojvodine nije rešeno, da se ne poštuju ni trenutna ustavom zagarantovana prava pokrajine, te da neke državne institucije nastoje da dalje sužavaju nadležnosti Vojvodine.

On je rekao da je Srbiji poteban evropski ustav koji će urediti i pitanje statusa Vojvodine unutar Srbije i pitanje eventualnog formiranja novih regiona i jačanje lokalnih samouprava.

"S druge strane, javnost u Srbiji se plaši nekakvim izmišljenim vojvođanskim separatizmom", kazao je Egereši i ocenio da se hitno mora zaustaviti ekonomsko propadanje pokrajine.

Egereši je učestvovao na promociji Zbornika dokumenata i izlaganja sa Četvrte vojvođanske konvencije, na kojoj je proletos predstavljena i ideja o federalizaciji Srbije, odnosno o "Republici Vojvodini".

Egereši je rekao da njegova stranka ne podržava ideju federalizacije Srbije već se zalaže za široku autonomiju Vojvodine, sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, pravom na imovinu i na izvorne prihode.

Šandor Egereši je kopredsednik Koordinacionog odbora Četvrte vojvođanske konvencije i donedavni predsednik Skupštine Vojvodine.

Predsednik Političkog veća Četvrte vojvođanske konvencije Živan Berisavljević rekao je da je Vojvodina za zajednički život sa Srbijom, ali ne pod Srbijom, zbog čega se i traže korenite ustavne promene.

"Suočeni smo sa narastanjem organizovanih nasrtaja unitarističkih snaga na Vojvodinu. Ali, ako takvi nasrtaji budu jačali, neminovno će jačati i građanski otpor u Vojvodini", ocenio je Berisavljević.

Predsednik nevladine organizacije Vojvođanski klub Đorđe Subotić rekao je da niko ne zagovara separatizam nego ravnopravnost, i ocenio da je najbolji model za to federalizacija Srbije sa dve ravnopravne republike u njenom sastavu.

On je najavio formiranje "ustavotvornog pokreta" u Vojvodini, koji će činiti političke partije, nevladine organizacije i pojedinci okupljeni oko ideje redefinisanja ustavnog položaja Vojvodine i federalizacije Srbije.

Subotić je ocenio da je vojvođansko pitanje ključno političko pitanje u Srbiji i dodao da bez njegovog rešenja neće biti političke stabilnosti u zemlji.

Predsednik Izvršnog odbora Koordinacionog odbora Četvrte vojvođanske konvencije Aleksandar Odžić ocenio je da snage koje se zalažu za širu autonomiju Vojvodine u Beogradu nemaju sagovornika za tu temu i ocenio da zbog toga treba formirati "vojvođanski front".

Podsetimo, profesor FPN u Beogradu i nekadašnji ministar u vladi Zorana Đinđića Dragan Veselinov izjavio je da Vojvodina treba da dobije status republike i da o tome treba da se raspiše referendum, jer, kako je rekao, Vojvodina i Srbija su dve zemlje.

Pokrajinski odbro DSS kritikuje Egerešija

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije u Vojvodini oštro je kritikovao funkcionera Saveza vojvođanskih Mađara Šandora Egerešija zbog zahteva za promenu Ustava Srbije.

"Izjava gospodina Egerešija da pitanje statusa Vojvodine još nije rešeno, predstavlja novu provokaciju, jer ne možemo da verujemo da gospodin Egereši ne zna da je pitanje statusa Srema, Banata i Bačke rešeno još 1918. godine", rekao je portparol DŠ u Vojvodini Milenko Jovanov u pisanoj izjavi agenciji Beta.

Vojvođanski DSS smatra da je Ustav Srbije "najčvršći bedem rasturanju Srbije bilo da se radi o direktnom ili prikrivenom separatizmu".

Jovanov je negodovao što "gospodin Egereši govori o ekonomskom propadanju pokrajine", navodeći da je za vreme njegovog mandata "prosečna plata u pokrajini, po prvi put u istoriji, pala ispod republičkog proseka, a nezaposlenost dostigla svoj vrhunac".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: