Paljba iz Sirije opet preko granice

Tri granate ispaljene iz Sirije pale na Golansku visoravan u Izraelu, dok su dva turska civila povređena od projektila ispaljenih s teritorije Sirije.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 08.11.2012.

14:15

Default images

Treći put u manje od nedelju dana se građanski rat u Siriji preliva na Golansku visoravan u Izraelu. U današnjem granatiranju nije bilo povređenih, a jedna od granata pala je na lokalnu farmu. Izraelski bezbednosni zvaničnici veruju da nije reč o namernom granatiranju.

Metak ispaljen iz Sirije pogodio je u ponedeljak džip izraelske vojske na Golanskoj visoravni, teritoriji koju je Izrael oduzeo od Sirije tokom rata na Bliskom istoku 1967.

Prethodno su u subotu sirijski tenkovi ušli u demilitarizovanu zonu na Golanskoj visoravni.

Od početka sukoba u Siriji u martu 2011. više granata sa sirijske strane eksplodiralo je na Golanskoj visoravni.

Od projektila ispaljenih iz vatrenog oružja s teritorije Sirije, danas su ranjena dva civila u turskoj provinciji Hataj, u graničnom gradu Čejlanpinaru. Oni su ranjeni hicima ispaljenim iz sirijskog grada Ras al-Aina, gde se sirijski pobunjenici bore protiv vladinih snaga.

Ranjeni su jedna žena i jedan mladić. Turska agencija Anadolija je javila da su oboje prebačeni u bolnicu i da su turske snage bezbednosti pojačale prisustvo duž granice sa Sirijom u oblasti gde se dogodio incident.

Turska je već pojačala bezbednost duž svoje 910 kilometara duge granice sa Sirijom kako bi uzvratila na pucnjavu i granatiranje svoje teritorije iz susedne Sirije.

U sredu, turski zvaničnici su saopštili da su zatražili od NATO-a da rasporedi projektile "patriot" zemlja-vazduh duž granice sa Sirijom kako bi se zemlja zaštitila od mogućnosti da se nasilje dalje prelije na njenu teritoriju.

Pet turskih civila je ubijeno prošlog meseca kada je minobacačka granata ispaljena iz Sirije pogodila jednu kuću u Akčakali, graničnom gradu u provinciji Sanliurfa.

Napetost između dva suseda, nekada bliska saveznika, podigla se na najviši nivo otkako se Ankara okrenula protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada prošle godine zbog njegovog žestokog razračunavanja sa antivladinim demonstrantima.

Šef generalštaba turske armije je rekao da će turski vojnici još većom snagom odgovoriti ukoliko granate i dalje budu padale po teritoriji Turske.

Pored toga, turski parlament je odobrio slanje vojnika i izvan zemlje, zbog bojazni da bi u građanski rat u Siriji mogle da budu uvučene regionalne sile, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: