Anketa: Britanci bi napustili EU

Britanci bi, da sada glasaju na referendumu, bili za napuštanje Evropske unije, utvrđeno je najnovijim istraživanjem Instituta "Jugav".

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2012.

22:32

Default images

Ako bi im se ponudio izbor između ostanka ili odlaska iz EU, 49 odsto Britanaca bi glasalo za odlazak, a svega 28 odsto za ostanak. Neodlučno je 17 odsto anketiranih.

Isto istraživanje je sprovedeno u Nemačkoj i dalo je dijametralno suprotne rezultate: 57 odsto nemačkih ispitanika je za ostanak njihove zemlje u EU, 25 odsto je za odlazak, a 9,0 odsto je neodlučno.

U Francuskoj, 43 odsto je ostanak u EU, 32 odsto želi odlazak svoje zemlje iz Unije, a 10 odsto je neodlučno.

Stavovi su manje međusobno udaljeni o pitanjima evropske perspektive, koje anketirani u sve tri zemlje vide kao crnu.

Najpesimističniji su Francuzi (66 odsto), a slede Britanci (65 odsto) i Nemci (54 odsto).

"Otklon u osećanjima Britanaca i Nemaca u odnosu na članstvo svoje zemlje u Evropskoj uniji naglašava veličinu izazova pred Dejvidom Kameronom i Angelom Merkel koji će pokušati da se dogovore o budžetu EU" na vanrednom samitu u Briselu 23-24. novembra, rekao je Džoe Tvajman, direktor za politička i sociološka istraživanja "Jugav".

Podaci iz Velike Britanije, Nemačke i Francuske su uključeni u najnoviji "barometar" "Jurotrek", za merenje stanja javnog mnjenja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Norveškoj.

U ovom istraživanju učestvovalo je 1.637 Britanaca, 1.031 Francuz i 1.018 Nemaca, od 19. do 28. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: