Poslanici o dogovoru iz Brisela

Poslanici Skupštine različito komentarišu sastanak Ivice Dačića i Hašima Tačija sinoć u Briselu. Vlast: Važan nastavak dijaloga. Opozicija: Gde je platforma?

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 08.11.2012.

14:04

Default images

I dok oni iz opozicije Dačiću zameraju što je na razgovore otišao bez usvojene platforme za pregovore, vladajuća većina ističe važnost nastavka dijaloga i poručuje da je najvažniji rezultat sastanka da neće biti jednostranih akcija na terenu.

Poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ističe da je najvažniji rezultat jučerašnjeg sastanka u Briselu da neće biti jednostranih akcija na terenu, a da je napravljen i značajan napredak po pitanju prelaza, budući da je dogovoreno ono što je predlagala srpska strana - da se na Merdaru i Končuju primeni pilot-projekat koji će se, ukoliko bude funkcionisao, primeniti i na ostala četiri prelaza.

"Dačić je jasno poručio i da ne dolazi u obzir nikakvo rasformiranje institicuja na severu Kosova", rekao je Drecun.

Poslanica NS Dubravka Filipovski istakla je da je važno što su razgovori nastavljeni, jer je time Srbija pokazala da nije kočničar normalizacije odnosa.

Dubravka Filipovski je naglasila da je nastavak razgovora važan ne samo zbog normalizacije odnosa već i zbog dobijanja datuma za pregovore o članstvu u EU.

S druge strane, poslanik DS i doskorašnji ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović podseća da je Dačić u Brisel otišao bez usvojene platforme i navodi da ona mora da bude što pre usvojena.

Uz napomenu da DS podržava sve što doprinosi miru, Bogdanović je rekao da ga zabrinjava način na koji se razgovara i netransparentnost tih razgovora.

On je apelovao na obazrivost, pogotovo kada su u pitanju prelazi jer se, kako je rekao, ne zna ni ko će biti na njima ni kome će ići prikupljen novac.

Bogdanović smatra da taj novac treba da ide opštinama na severu Kosova, rekao je da je proces finansiranja tih opština do sada bio transparentan.

"Ne vidim šta se više traži od toga, osim ako se ne traži da se taj novac prvo šalje u budžet Kosova", rekao je Bogdanović.

I Bojan Đurić iz LDP-a podseća da je Dačić u Brisel otišao bez ikakve konsultacije s parlamentom i bez usvojene platforme.

"Dalji nastavak pregovora neće moći da se odvija u ovom formatu. Skupština će uskoro morati da razgovara o platformi", poručio je Đurić.

Poslanica LSV Aleksandra Jerkov takođe je poručila da bez platforme Dačić nema ovlašćenja da razgovara s Tačijem.

"Nikakva platforma koja bi upućivala Dačića kako da razgovara nije usvojena u Skupštini Srbije. Opasno je što se razgovara bez saglasnosti parlamenta", kazala je Aleksandra Jerkov.

Protiv razgovora u Briselu je DSS, čija je poslanica Sandra Rašković Ivić istakla da Dačić nije imao nikakav mandat za razgovor s Tačijem.

Uz napomenu da Dačić nije dobio mandat od Skupštine za to, Rašković Ivićeva je istakla da je Tači osumnjičen za teška krivična dela i da se pokazao kao neprijatelj Srbije.

"Ovi pregovori su loši, a protiv smo i sprovođenja dogovora koje je Borislav Stefanović postigao", rekla je Rašković Ivićeva.

Sinoć u Briselu visoka predstavnica EU Ketrin Ešton razgovarala je s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Tom prilikom je dogovoreno da se nastavi rad na punoj primeni svih sporazuma postignutih između Beograda i Prištine, uz dogovor o početku primene sporazuma o integrisanom upravljanju granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: