"Vučićevi listinzi nisu prosleđeni"

Ko god da je tražio uvid u listinge Vučićevih telefonskih razgovora, nije u tome uspeo, jer je BIA na vreme otkrila i zabranila ovaj pokušaj, piše Politika.

Izvor: Politika

Četvrtak, 08.11.2012.

23:48

Default images

Kako piše ovaj list, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, BIA je zabranila prosleđivanje listinga.

Izvori lista, upućeni u istragu celog slučaja, tvrde da je pokušaj preuzimanja listinga Vučićevih poziva osujećen pre nego što je "Telekom Srbija" odgovorio na zahtev za sada nepoznatog inspektora MUP-a Srbije.

BIA, koja je otkrila ovaj pokušaj, hitro je reagovala i zabranila prosleđivanje tog listinga, navodi list.

Izvori "Politike" nisu želeli da otkrivaju način na koji je otkriven pokušaj uzimanja Vučićevog listinga pre nego što su ti papiri i izdati, ali dobro upućeni sagovornici lista tvrde da se time pokazalo da dobro funkcioniše sistem kontraobaveštajne zaštite koji sprovodi BIA. Najverovatnije je, kaže sagovornik "Politike", inače penzionisani kontraobavštajac, ceo pokušaj otkriven pomoću takozvanog sistema "zvona".

Taj sistem "zvona" funkcioniše tako što se u njemu nalaze svi brojevi telefona štićenih državnih funkcionera. Kada neko proba da proveri broj telefona funkcionera ili neki drugi podatak o njemu, kao što su listinzi poziva i bazne stanice na osnovu kojih je moguće da se prati nečije kretanje, sistem sam reaguje i alarmira službe zadužene da se staraju o bezbednosti.

Na taj način se istog momenta zna da neko hoće da proveri podatke koji bi mogli da ugroze bezbednost ili naruše privatnost štićenog funkcionera, navodi "Politika".

Izvori lista bliski istrazi tvrde da još nije poznato ko je i zbog čega tražio uvid u listinge Vučićevih poziva i podatke gde se on sve kretao.

Podsetimo, BIA je informisala prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića da je deo MUP-a izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da predsednika Nikolića prisluškuju već duže.

Ministar unutrašnjih poslova i premijer Srbije Ivica Dačić izdao je nalog da se ispita da li je neko iz policije prisluškivao državne funkcionere.

O aferi prisluškivanja kao i o aferi presretanja predsednikove kolone na auto-putu, Odbor za bezbednost je tražio informacije od MUP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: