KiM ili EU: Dve trećine za Kosovo

Na pitanje za šta bi se odlučili na referendumu "Kosovo ili Evropa" dve trećine ispitanih u istraživanju B92 i Stratedžik marketinga je odgovorilo - za Kosovo.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2012.

20:19

Default images

Predsednik Vlade Ivica Dačić je juče rekao da pregovore vodi kako pitanje Kosova ne bi ostalo budućim generacijama, ali i da se otklone smetnje za evrointegracije do 10. decembra i odluke o datumu za početak pregovora.

B92 i Ipsos Stratedžik marketing pitali su 1002 građanina Srbije za šta bi se odlučili na referendumu "Kosovo ili Evropa". Odgovor je bio vrlo jasan: dve trećine ispitanih građana Srbije, tačnije 59 odsto, na tom referendumu izabralo bi Kosovo.

Upola manje - 27 odsto zaokružilo bi Evropsku uniju.
Međutim, neka iznenađenja se kriju kada se pogleda šta biraju glasači najvećih stranaka.

Čak 78 odsto glasača Srpske napredne stranke izabralo bi Kosovo pre Evrope, dok Evropsku uniju radije bira 14 odsto glasača naprednjaka.

Pristalice najveće stranke u Srbiji tako bi se najlakše odrekle evrointegracija, iako njihov lider Aleksandar Vučić kaže da ove vlade neće biti ako neko u njoj zaboravi upravo evrointegracije kao prvi prioritet.
I na drugom mestu po broju onih koji biraju Kosovo pre Evrope je još jedna stranka iz vlade - 77 odsto glasača socijalista preferira Kosovo, a samo 9% bi glasalo za Evropsku uniju.
Najveći evroskeptici u skupštini DSS, dolaze tek na treće mesto. Kosovo bi biralo 64 odsto njihovih glasača, a Evropsku uniju 24 odsto - više i od socijalista i od naprednjaka.
Vladajuća većina, dakle, visoko na listi prioriteta ima Evropsku uniju, što, kako pokazuje ovo istraživanje, nema i većina njihovih birača.

A evo i kako stoje stvari u opoziciji.

Glasači demokrata gotovo u potpunosti su podeljeni - 46 odsto njih izabralo bi Kosovo, a 43 odsto bi glasalo za Evropsku uniju.
Potpuno drugačija je slika među glasačima LDP-a. Oni su jedini u Srbiji koji bi u većini odabrali Evropsku uniju, pre Kosova, a ta većina nije mala. Čak 74 odsto LDP-ovaca bira Evropu, a njih 8 odsto Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

244 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: