Ponovo se "kuva" oko vlasti u BG

Nebojša Stefanović najavio ispred Skupštine Beograda da će SNS raspravljati o vlasti u Beogradu. PUPS ostaje pri svom stavu. DSS spreman za razgovor.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 08.11.2012.

09:15

Default images

Komentarišući raniju izjavu MIlana Krkobabića iz PUPS-a, koji je koalicioni partner SNS-a na republičkom nivou, da nema većine za smenu vlasti u Beogradu, Stefanović je danas novinarima rekao da treba sačekati sledeću nedelju i oduku naprednjaka o tome "šta po tom pitanju može da se uradi".

Stefanović je, na konferenciji za novinare održanoj ispred Skupštine grada, rekao da naprednjaci žele da svojim koalicionim partnerima iznesu konkretan predlog. "Želeli smo da to bude sa argumentima i sa konkretnim predlogom našim partnerima, ne želimo promenu vlasti da bi neko rekao da mi želimo samo da zamenimo nekoga na vlasti", kazao je Stefanović.

On je najavio da će naprednjaci predložiti i izmene Statuta Beograda, koje će omogućiti decentralizaciju i veća ovlašćenja gradskih opština, kao i formiranje novih opština u glavnom gradu.

Upitan da prokomentariše to što se kao predsednik paralamenta obraća građanima u svojstvu stranačkog funkcionera, pošto je on predsednik beogradskih naprednjaka, Stefanović je rekao da SNS želi da pokaže da se ne odriče tema koje su pokretane u protekle četiri godine.

"Mi želimo i dalje da saznamo kako se upralja ovim gradom i da istražimo sve slučajeve korupcije u Beogradu", kazao je Stefanović.

Čolaković: Dok vlast funkcioniše, nema razloga za promene

Za sada nema razgovora o promeni vlasti u Beogradu, izjavio je danas poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković.

“Naš stav je vrlo jasan i precizan – dok god ova vlast u Beogradu funkcioniše, pre svega mislim na koaliciju SPS-PUPS-JS sa DS, nema razloga za promenama. Ono što su izjavili predsednik i zamenik predsednika PUPS je zvaničan stav partije, a to je da nema nikakvih promena”, rekao je Čolaković novinarima u parlamentu.

Upitan za najavu iz SNS, Čolaković je rekao da je ta njihova ideja od ranije poznata, ali da o njihovim stavovima ne bi hteo da se izjašnjava i da ih komentariše.

Na drugoj strani vladajuće koalicije, stav Nove Srbije je da bi vlast u Beogradu mogla mnogo bolje da funkcioniše nego što je do sada funkcionisala, izjavila je danas poslanica te stranke Dubravka Filipovski.

Neizvesno je da li će do promena i doći. To je stvar dogovora. Beograd može mnogo bolje da funkconiše”, rekla je Filipovski novinarima u parlamentu.

Ona je dodala da je činjenica da je DS u Beogradu osvojila ogromnu većinu, ali i da su DS i SPS 2008. godine “grubo prekršile potpisan sporazum”.

“Ne mogu da potvrdim da ima promena, ali Beograd bi mnogo bolje funkcionisao ako bi neko drugi obavljao vlast”, rekla je Filipovski, dodajući da se još ne zna koliko je potrošeno za Most na Adi, da loše funkcioniše GSP “Beograd”, “Bus-plus” sistem...

DSS: Neophodne promene, otvoreni smo za razgovor

Demokratska stranka Srbije saopštila je da su neophodne promene u vlasti u gradu Beogradu, zbog velikih problema u svim oblastima, i da je otvorena za razgovore sa SNS strankom o tome.

Predsednik Gradskog odbora DSS Andreja Mladenović je rekao da DSS "takvu inicijativu od SNS još nije dobio" ali da je, kada je dobije spremna za razgovore kako bi Beograđani dobili odgovornu a ne vlast zasnovanu na "reklami i marketingu".

Prema njegovim rečima, problemi postoje ne samo u funkcionisanju gradskih komunalnih preduzeća već i u ustanovama u oblasti kulture i sporta. On je rekao i da se prikriva izuzetno loše i alarmantno stanje u javnim preduzećima, što se prikriva javnim pozivom za imenovanje novih direktora.

On je, komenatrišući najavu naprednjaka da će predložiti izmenu statuta grada po kome bi se obezbedila decentralizacija i opštinama dala veća prava podsetio da je DSS protivi "centralizmu vlasti" koja nije u intersu gradjana.

On je rekao i da će na sutrašnjoj sednici gradskog parlamenta odbornici DSS tražiti da se dnevnog reda skine tačka vezana za razmatranje studije o izgradnji metroa kao i da se raspravlja o nabavci 400 autobusa za Gradsko saobraćajno preduzeće, jer je onemogućeno beogradskom preduzeću "Ikrabus" da uopšte konkuriše.

Mladenović je, istakavši da DSS nije protiv izgradnje metroa ali da je taj posao državni i nacionalni posao i "šira stvar od uzimanja provizije" od prodaje vagona, od strane francuske firme za grad Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

296 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: