Barak Obama predsednik još 4 godine

Barak Obama ostaje predsednik SAD još četiri godine, pošto je u vrlo izjednačenoj trci pobedio Mita Romnija.

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2012.

23:20

Default images

Posle dramatične trke, u kojoj su mnoge države odlučene sa nekoliko desetina hiljada glasova, predsednik je dobio novi mandat u 5:18 po našem vremenu, kada je prebacio broj od 270 elektora.

Iako je u ukupnom broju glasova bio mnogo bliži Obami nego Mekejn pre četiri godine, Mit Romni nije uspeo da vrati republikancima dovoljan broj država. Ispostavilo se da je zaista ključne glasove Obami dao Ohajo.

Poslednje projekcije
Barak Obama Mit Romni
303 206
Za pobedu je potrebno 270 elektorskih glasova
Vermont, Konektikat, Delaver, DC, Ilinoj, Merilend, Masačusets, Roud Ajlend, Mejn, Nju Džersi, Njujork, Mičigen, Pensilvanija, Minesota, Nju Hempšir, Kalifornija, Viskonsin, Vašington, Havaji, Oregon, Novi Meksiko, Ohajo, Kolorado, Virdžinija Kentaki, Indijana, Zapadna Virdžinija, Južna Karolina, Oklahoma, Džordžija, Arkanzas, Tenesi, Alabama, Misisipi, jana, Severna Dakota, Južna Dakota, Teksas, Vajoming, Kanzas, Juta, Montana, Arizona, Severna Karolina, Ajdaho, Misuri. Nebraska, Aljaska

Najvažniji detalji:  

  • Barak Obama ponovo izabran za predsednika
  • Trka mnogo neizvesnija nego pre četiri godine
  • Obama je osvojio većinu ključnih država, uključujući Ajovu, Nju Hempšir, Ohajo i Viskonsin.
  • U većini država rezultati potpuno očekivani.
  • Na nacionalnom nivou izuzetno izjednačeno, trenutno je minimalna prednost na Romnijevoj strani. Ako bi osvojio više glasova, Romni bi bio drugi kandidat u poslednjih 12 godina koji je dobio u biračkom telu, ali ne i među elektorima, posle Ala Gora 2000.
  • velika izlaznost, od jutra redovi, tehnički problemi, čekalo se i po 4h
  • Veliko slavlje na ulicama Čikaga, gde su okupljene Obamine pristalice
  • Empajer stejt bilding u Njujorku obojen u plavo (da je dobio Romni postao bi crven)
  • Romni se pristalicama u Bostonu obratio više od sat i po posle objave konačnog pobednika 
  • Razlog za tako sporu reakciju bilo je nepoverenje republikanaca u tačnost konačnih rezultata, jerje veliki broj ključnih država imao rayliku ispod 5, a tri najvažnije i ispod jednog procenta.
  • Obama se zatim obratio svojim pristalicama u Čikagu
  • Uprkos tome što je zaostajao tokom većeg dela noći, Obama će dobiti i u ukupnom broju glasova sa nešto više od jednog miliona razlike (oko jedan posto)

 

Kako je Obama dobio trku

Beta/AP
Barak Obama pobedio je u vrlo izjednačenoj trci Mita Romnija.

Posle vrlo ujednačenog početka trke prvi znaci stigli su iz Mičigena i Pensilvanije, država koje su bile demokratsko uporište, ali koje je kao rezervni put ka pobedi video Romni. Trijumf Obame u Nju Hempširu ne deluje važno, ali su u tom trenutku ta 4 elektora republikancima mogla mnogo da znače.

Oba kandidata lako su osvojila očekivane mete, ali je izjednačenost u velikom broju država nešto do sada nezabeleženo. Do trenutka proglašenja Obame za pobednika još se nije znalo ko dobija Floridu i Virdžiniju, a u još desetak država razlika je bila ispod pet posto.

Posle ubedljive pobede 2008. godine Obama je mogao da odbrani poziciju bez obaveze da republikancima oduzme ijednu državu, i to se nije ni dogodilo.

Romniju je odgovarala činjenica da su demografske promene pojačale "crvene" i oslabile "plave" države za po 6 elektora od prošlih do ovih izbora, ali je njemu svejedno trebalo da stekne nova 93 elektora.

Za to mu je bila potrebna serija pobeda u državama koje su pre četiri godine glasale većinski za Obamu. Vrlo rano on je dobio Indijanu, tradicionalno republikanski nastrojenu, a kasnije je vratio i Severnu Karolinu, čime je stigao do 25 elektora, ali mu je trebalo još čak 68, što je podrazumevalo pobede u Virdžiniji, Floridi, Ohaju i još jednoj manjoj državi (Nju Hempšir sa 4 elektora doveo bi ga tačno do 270).

Tokom cele noći u te tri države razlika nije prelazila tri posto u korist jednog ili drugog, ali se ispostavilo da je odluka u Ohaju stigla prva i donela potvrdu Obamine pobede.

Međutim, i pre tog trenutka Romni je došao u vrlo tešku situaciju, jer je Obama sačuvao sve ključne države (NH, Viskonsin, Ajovu, Pensilvaniju, Mičigen) od kojih bi jedna bila neophodna republikancu. Poslednje nade za Romnija bile su pobede u sve tri velike države i Kolorado ili Nevada, ali je Ohajo na kraju presudio.

Priča međutim nije završena, jer Romnijev štab pun sat posle objave ne priznaje poraz.

Izbori iz minuta u minut

08:30 - Osam i po sati posle početka ove akcije, vreme je da je okončamo. Predsednik SAD i u naredne četiri godine biće Barak Obama, a redakcija B92 pozdravlja vas do sledeće slične akcije.

08:23 - Analitičari već tri sata pokušavaju da objasne racionalno kako su rezultati izbora nastali. Jedino što je izvesno je da je trka bila zapanjujuće neizvesna. Obama je protiv sebe imao vrlo lošu ekonomsku situaciju, nikad od Drugog svetskog rata predsednik nije reizabran sa ovako lošim rezultatima. Sa druge strane se Romni mučio sa približavanjem najpre biračkom telu svoje stranke (kao mormon koji je ćesto doživljavan kao centrista), a zatim i "običnom čoveku" (zbog svog bogatstva, ali i ne baš dobrih oratorskih sposobnosti). Koliko pre dva meseca, pre prve debate, niko Romniju nije davao ozbiljnije izglede, ali smo na kraju dobili izuzetno uzbudljivu kampanju.

08:19 - Među belim biračima (72 posto) 59-39 za Romnija, ali su Afroamerikanci (13 posto) i Latinosi (10 posto) ubedljivo glasali za Obamu. Predsednik je ubedljivo pobedio i među ženama (55-44), kao i u najmlađoj biračkoj populaciji (od 18 do 29 godina).

08:15 - Brojanje na Floridi je prekinuto, nastaviće se u sredu, a nije izvesno da će tada i biti završeno. Međutim, Florida ovog puta ipak neće imati ključnu ulogu, mada je upravo tamošnji Obamin prelazak u vođstvo u ključnom trenutku označio konačno okretanje pobedničke strelice ka Baraku Obami.

08:00 - Obama se obratio biračima i u emotivnom govoru prekidanom ovacijama zahvalio se, a zatim pozvao naciju na jedinstvo, prevazilaženje stranačkih razlika, i aktivniji pristup svakog građanina u borbi za ekonomski oporavak.

07:33 - Dva kandidata su potpuno poravnata u broju osvojenih država i ukupnom broju glasova, dok je Romni osvojio mnogo više okruga - demokrate tradicionalno vladaju centralnim delovima velikih gradova, gde je najveći broj stanovnika.

07:32 - Izborom Obame prvi put se posle skoro dva veka desilo da SAD imaju tri uzastopna dupla predsednička mandata (Klinton, Buš Obama, prethodno Džeferson, Medison i Monro u prvoj četvrtini XIX veka)

07:29 - Dok čekamo Obamino obraćanje, nekoliko podataka - za Obamu je glasalo 55 posto žena i 71 posto Latinosa, koji se smatraju ključnim demografskim grupama. Pojedine izjave nekih od republikanskih kandidata u kampanji na temu abortusa i nespremnost republikanaca još od stranačkih izbora da na pravi način reše pitanje imigracije (uglavnom Latinoamerikanaca) značajno su pomogle predsedniku ove godine. 07:20 - Okrug Vigo, na zapadnoj granici inače republikanske Indijane, važi za najbolji u "pogađanju" pobednika izbora. Taj okrug poslednji put je pogrešio 1956, a od 1880-ih je promašio samo dvaput. I ovog puta su pogodili, Obama je tamo pobedio za manje od 200 glasova, među oko 37.000 izašlih. Primer pojma Bellwether. Najbolje među državama je Nevada, koja je u poslednjih 100 godina takođe samo jednom "promašila", i ovog puta je glasala isto kao i SAD u celini.

07:17 - Očekuje se da će se Barak Obama vrlo brzo obratiti grupi od 10 hiljada pristalica u Mekormik centru u Čikagu.

07:15 - Za slučaj da ste zaboravili, Florida još nije dodeljena nikome. Aljaska je u međuvremenu, očekivano pripala Romniju.

07:00 - Romni se konačno obratio, čestitao Obami i poželeo mu sreću.

06:46 - Istopolni brakovi odobreni su u najmanje tri države, među kojima su Merilend i Mejn. To se smatra velikom pobedom pokreta za ljudska prava, jer u prethodna 33 pokušaja slični referendumi nisu prolazili.

06:43 - Na izborima je bilo i zanimljivih pitanja na referendumima. Marihuana je postala dozvoljena u Koloradu, a ne i u Oregonu. U medicinske svrhe dozvoljena je u Masačusetsu, a ne i u Arkanzasu.

06:41 - Obama je dobio i Virdžiniju. Još uvek nema ni glasa od Romnija.

06:33 - Prvi put tokom cele noći Obama prelazi u vođstvo i u ukupnom broju glasova. Njegova prednost posle tri četvrtine glasova (malo preko 100 miliona) je 40.000.

06:26 - Posle 98 miliona prebrojanih glasova (73 posto izašlih) Romni i dalje ima prednost na nacionalnom nivou, ali je ona neverovatnih 335 glasova. Nije greška, u pitanju je trocifreni broj. To je manje od 4 hiljadita dela jednog promila! Treba li bolji dokaz duboke podeljenosti američkog društva.

06:19 - Obama osvojio Kolorado. Sada ima 290 elektora, dovoljno da i bez Ohaja dođe do neophodnog broja članova Elektorskog kolegijuma.

05:49 - Obama je osvojio i Nevadu.

05:48 - Posle dve trećine prebrojanih glasova i dalje Romni ima više glasova na nacionalnom nivou, razlika je 150.000.

05:45 - U međuvremenu Obama je konačno osvojio i četvrtog elektora u Mejnu.

05:42 - U Virdžiniji je u međuvremenu Obama preuzeo vođstvo. Obama vodi u Ohaju, Floridi i Virdžiniji, svuda sa manje od jednog procenta razlike.
Foto: Beta, AP
05:36 - Romnijev štab još nije spreman da prizna poraz!

05:18 - Obama dobija Ohajo! Barak Obama biće predsednik SAD i u naredne četiri godine.

05:17 - Misuri ostaje Romniju. Kasno i nedovoljno, čini se. Za utehu je prešao 200.

05:16 - I Oregon ostaje demokratama. Obami treba još 15 glasova. To je bilo koja od ovih država: Virdžinija, Ohajo, Florida (vodi u dve poslednje). Takođe, kombinacija Nevade i Kolorada je dovoljna i bez bilo koje od pomenute tri ključne države.

05:14 - Novi Meksiko očekivano u Obaminom taboru. Već sada bi mu samo Florida donela još 4 godine. I bez toga šanse Romnija su minimalne.

05:05 - Obama dobija Viskonsin. Ključni udarac. Romni je sada u gotovo bezizlaznoj situaciji, jer je država njegovog potpredsedničkog kandidata tokom noći izgledala kao potencijalno iznenađenje u njegovu korist. Sada čak ni pobede na Floridi i u Ohaju nisu dovoljne bez još jedne države (Kolorado, Ajova, Nevada), a u svima predsednik za sada ima prednost. Pobeda i 15 elektora u Severnoj KArolini u ovom trenutku su premalo za Romnija.

05:03 - Ajdaho Romniju, Havaji i Vašington Obami, bez iznenađenja.

05:01 - Kalifornija očekivano ide Obami sa 55 elektora. To prvi put cele večeri prenosi prednost na stranu predsednika, ali ako ste pratili našu pripremu, svakako ste znali da je to izvesno.

05:00 - Kraj glasanja na Pacifiku. Ostala je samo Aljaska, koja glasa za republikance).

Obama dobio Mičigen, Pensilvaniju i Nju Hempšir

Foto: Tanjug
04:57 - Obamin štab u Čikagu je znatno bolje raspoloženog od Romnijevog u Bostonu.

04:56 - U sledećih nekoliko minuta završava se glasanje i na Pacifiku, gde su tri snažne demokratske države, uključujući i Kaliforniju, koja vuče preko 10 posto elektora. Tada bi Obama trebalo da priđe i u ukupnom broju glasova.

04:55 - Prisustvujemo nečemu što se može pokazati kao najizjednačenija trka u poslednjih vek i po. I ranije je umelo da bude ujednačeno, 2000. je poraženi imao više glasova na nacionalnom nivou, ali nikada u toliko država razlika nije bila manja od pet posto.

04:51 - Arizona, koju je Obama želeo da napadne tokom proleća, ali se ispostavilo da nema mnogo izgleda, ostala je republikanska. I dalje je samo Indijana promenila stranu u odnosu na 2008, uz veliki broj država sa razlikom do pet posto.

04:36 - BBC javlja da je i Viskonsin Obamin. To je još deset elektorskih glasova i još uži put za Romnija. U slučaju da se projekcije potvrde njemu su za trijumf, pokeraškim rečnikom, otvorena samo četiri izlaza - tri podrazumevaju pobede u Floridi (male šanse), Ohaju i Virdžiniji, uz još Kolorado, Nevadu ili Ajovu, dok četvrta glasi Florida + Ohajo i sve tri preostale "male".

04:33 - CNN javlja da su demokrate uspešno odbranile pozicije u Senatu. Posle poraza poznatog Toda Ejkina (koji je rekao da je "trudnoća posle silovanja Božje delo") u Misuriju republikanci nemaju ni matematičku šansu da stignu do većine.

04:32 - Posle 39 posto pregledanih glasova na nacionalnom nivou Romni ima prednost od milion i po (skoro tri posto).

04:30 - Neočekivano je umesto Ohaja Florida ponovo preuzela centralno mesto, kao i na izborima 2000. i 2004, s tim što bi ovog puta demokrate mogle da dobiju tu ključnu trku.

04:12 - Romni lagano ostaje bez prostora za napredak. Pre četiri godine Mekejn je imao 173 elektora, iste države sada imaju 6 elektora više, pa Romniju treba dodatan 91. Za sada je dobio samo 10 iz Indijane, na putu je da osvoji 28 iz Virdžinije i Severne Karoline. Ako bi uzeo i Ohajo, treba mu još 33 elektora, bez Floride to je nedostižno, a i sa njom morao bi da osvoji Kolorado, Ajovu ili Nevadu.

04:05 - Minesota je pripala Obami, a Montana Romniju.

04:03 - Samo 4 elektora daje država Nju Hempšir, ali pobeda u njoj može doneti Obami ključnu prednost.

04:01 - Juta je pripala Romniju, nikakvo iznenađenje, završilo se i glasanje u dve vrlo bitne države - Ajovi i Nevadi. Izlazne ankete daju solidnu prednost Obami. Romni može bez preuzimanja ovih država ako dobije Ohajo, u suprotnom su mu one neophodne.

03:51 - Na Floridi se brojanje bliži kraju pre nego u ostalim državama koje će donetu presudu. Razlika je i dalje mala, ali situacija izgleda nešto bolje za Obamu - još sedmina glasova treba da se sabere, uglavnom u tradicionalnim demokratskim zonama.

03:47 - Republikanci su dobili težak udarac u izborima za Senat, gde su izgubili mesto u Indijani, koje su držali decenijama. Ričard Murdok, koji je u kampanji izjavio da su "i trudnoće nastale tokom silovanja Božja volja" izgubio je od demokrate Džoa Donelija. Ne mnogo bitno iz našeg ugla, ali svakako pobeda zdravog razuma.

03:42h - Barak Obama dobio je i Pensilvaniju. U teoriji to je stara "plava" država, ali je u finišu kampanje Romni pokušao da je "otme". Drugi bitan faktor je i to što je Pensilvanija, kao i Mičigen, sused Ohaja. Međutim, u slučaju Pensilvanije ključnu razliku napravila je afroamerička populacija.
Foto: Beta, AP
03:27h - Osvrti iz drugih uglova - Foto priča, i "šta ovo znači sa Srbiju".

03:16 - U Ohaju Obama ima solidnu prednost, ali je još uvek rano. Ukoliko predsednik dobije tu državu, minimalne su šanse da izgubi izbore.

03:15 - Romni bolje stoji i ostalim južnim državama koje su ozbiljna bojišta na ovim izborima, ima prednost u Virdžiniji i Severnoj Karolini, Obe mora da dobije, da bi bio konkurentan.

03:13 - Vrlo uzbudljiva trka se nastavlja, Romni je ponovo poveo na Floridi, sa 1200 glasvoa više na 6.6 miliona pregledanih listića!

03:07h - Istovremeno sa predsedničkim izborima vodi se borba i za kontrolu oba doma Kongresa. Izvesno je da su Republikanci sačuvali prednost u Predstavničkom domu. Sa druge strane su rezultati Republikanaca mnogo slabiji u trkama za Senat, kako sa demokratama, tako i sa nezavisnima, o tome više kasnije tokom noći.
Foto: Beta, AP
03:06h - U Bostonu, gde je Romnijev štab, za sada je mirno.

03:04h - Još jedna od ključnih država Kolorado potpuno je izjednačena na osnovu izlaznih anketa. Neočekivano, mala razlika je u Minesoti, gde se očekivala laka pobeda Obame.

03:02h - Obama odgovara u Njujorku (29), Nju Džersiju (14) i Mičigenu (16), koji je prva ozbiljna pobeda. Obama je tu bio favorit, ali se čini da će razlika biti veća od očekivane, što je u Čikagu, gde su Obamine pristalice, pozdravljeno žestoko. To može biti značajno jer isti tip glasača koji su mu doneli Mičigen, mogu predsedniku doneti i Ohajo.

03:00h - nova serija, sada je na redu Romni, koji je dobio sledeće države: Kanzas (6), Luizijana (8), Nebraska (3/5), Severna Dakota (3), Južna Dakota (3), Teksas (38), Vajoming (3), Misisipi (6)

02:45h - Na Floridi, u jednom okrugu (Palm Kaunti, poprište drame iz 2000. godine) čak 35.000 glasova sumnjivo, čitači ih ne čitaju iz raznih razloga.

02:38h - Svi podaci o Floridi i Virdžiniji ipak čekaju dodatnu proveru, jer se na mnogim mestima i dalje glasa, u Virdžiniji su najavili da će neka biračka mesta raditi 4 sata duže od najavljenog, do 23h po lokalnom (5 ujutro kod nas).

02:37h - Na Floridi Obamina prednost i dalje je pristojna, Virdžinija i dalje na Romnijevoj strani. Podsećamo, Romniju su neophodne obe pobede, kao i Ohajo.

02:34h - Na nacionalnom nivou Romni ima oko pola miliona glasova prednosti (8,4 prema 7,9 miliona prebrojanih glasova), posle pet posto prebrojanih. Pre 12 godina Gor je imao više glasova, ali manje elektora od Džordža Buša mlađeg.

Svako dobio svoje, neizvesnost ogromna

Foto: Beta, AP
02:30h - Arkanzas i Tenesi su još dve države koje su očekivano glasale za Romnija. Republikanac ponovo "vodi", ali nemamo još uvek nikakvu potvrdu o bilo kojoj od ključnih država.

02:22h - U Virdžiniji prebrojavanje pravih glasova daje početnu prednost Romniju, ne samo zato što vodi posle petine prebrojanih glasova, nego i zato što smanjuje razliku tamo gde je Mekejn ubedljivo gubio, a čuva prednost u "crvenim" okruzima.

02:20h - Novi preokreti na Floridi, Romni je na trenutak izbio na čelo, posle 50 posto prebrojanih glasova, ali je pet posto kasnije prednost Obame oko 150 hiljada glasova.

02:14h - Još jedna očeivano "crvena" država - Romni upisao Džordžiju i još 16 elektorskih glasova.

02:08h - Što se tiče zvaničnih rezultata, baziranih na stvarnim listićima, još uvek se menjaju iz trenutka u trenutak, u odnosu na to koji okrug u kom trenutku pošalje glasačke kutije ili njihove ekvivalente.

02:04h - Za sada nikakvih iznenađenja nije bilo, sve odavno "dodeljene" države pripale su očekivanim pobednicima. Međutim, u svim neizvesnim državama razlika je u domenu statističke greške.

02:02h - Među prebrojanim glasovima na nivou cele države 51-48 u procentima za Obamu, ali posle samo 7 miliona glasova, očekuje se znatno preko 100 miliona birača.

02:00h - Čitav niz država završio se u 2 po našem vremenu, prava navala Obaminih dodataka, sve očekivano: Ilinoj, Merilend, Delaver i Distrikt Kolumbija, kao i kompletna Nova Engleska osim Nju Hempšira, koji je još uvek sasvim izjednačen i gde glasanje još uvek traje.

Prvi rezultati stigli

Foto: Beta/AP - redovi u Virdžiniji
01:58h - Po zakonu, svi koji su u redu u trenutku zatvaranja imaju pravo da glasaju. U nekim delovima Floride koji su zatvreni od 1 po našem vremenu još uvek se glasa, sat kasnije.

01:55h - Južna Karolina (9) glasala za Romnija, još jedan očekivan ishod.

01:50h - Novi razvoj na Floridi, prednost obame porasla na oko 100.000 posle 35 posto pregledanih glasova. Florida je posebno opasna za predviđanja, jer se prostire na dve vremenske zone - tzv. "Panhandle" glasa sat duže od većeg dela države.

01:43h - Na Floridi se topi Obamina prednost na prilasku tridesetom procentu prebrojanih glasova. Razlika je jedan i po posto, ispod 30 hiljada glasova.

01:37h - Vlasti apelovale na glasače da ne kače na društvene mreže slike sa glasanja, jer je to zakonom zabranjeno. Zabrana masovno kršena.

01:33h - Na Floridi posle četvrtine pregledanih glasova plus 4 posto za Obamu.

01:32h - CNN izlazna anketa - 1 posto za Romnija u Severnoj Karolini, 3 posto za Obamu u Ohaju.

01:31h - Romni dobio i Zapadnu Virdžiniju. Očekivano.
Foto: Beta, AP
01:28h - Romni po USA today ima 0,7 posto prednosti na Floridi. Tu državu, treću po naseljenosti u SAD, 2000. je odlučilo manje od 600 glasova.

01:26h - Za nekoliko minuta završava se glasanje u nekim državama koje imaju veliku važnost, pre svega Ohaju.

01:24h - Romni osvojio i Indijanu (11), za sada ništa ni najmanje neočekivano. U oba tabora umereni optimizam.

01:21h - Stigle su i rane projekcije iz Floride (29), jedne od najbitnijih "sving" država - rezultat je praktično nerešen 50% - 50%, a Romni vodi sa 500-ak glasova. Da li je ovo najava reprize 2000. i dugog brojanja glasova?

01:12h - Redovi su izuzetno dugi, od Floride do Nju Hempšira, u nekim od ključnih država. Mnogi birači tek su se registrovali za izbore. Situaciju ne olakšava klima - na jugu Floride su tropske vrućine, na dobrom delu atlantske obale, nedavno pogođene uraganom Sendi, znatno je hladnije.

01:00h - Barak Obama osvojio je Vermont (3), a Mit Romni Kentaki (8). Izlazne ankete daju rezultat 49:49 u prvoj ključnoj državi, Virdžiniji. 00:50h - Pre toga svi pogledi su upereni ka Virdžiniji. Tamošnji rezultati stižu već od 1:00. Da bi Romni dobio izbore, on mora da vrati tu tradicionalnu "crvenu" državu na republikansku stranu, četiri godine posle neočekivane Obamine pobede u njoj. Ako Obama tamo pobedi, ostatak trke mogao bi da bude rutina.

00:47h - Na rezultate u Ohaju ćemo još čekati, ali očigledno je da će se glavna borba voditi upravo tu. A podaci iz izbornih štabova govore o tome da Obama u poslednjoj anketi ima solidnih 5 procenata prednosti.

00:39h - Ako ste u Njujorku, rezultate izbora možete pratiti i samim pogledom na Empajer stejt. Čuvena zgrada će tokom noći biti osvetljena na poseban način crvenom i plavom bojom - sve u skladu sa rezultatima koje objavljuje CNN.
Foto: Beta, AP
00:31h - Zatvorena su birališta u Indijani i Kentakiju, prvi rezultati pristižu i očekivano su "crveni".

00:21h - CNN javlja da će u još jednom ključnom "borilištu" - Floridi - najverovatnije biti zabeležena rekordna izlaznost. Podsetimo, 2000. godine Buš je pobedio u ovoj državi za samo 537 glasova.

00:18h - Prve značajnije informacije očekujemo oko jedan sat posle ponoći. Tada će biti jasnije šta se dešava u Virdžiniji, jednoj od ključnih država na ovim izborima. Virdžinija nosi 13 elektorskih glasova, 2008. je pripala demokratama, a 2004. i 2000. republikancima.

00:10h - Dok traje zagrevanje za najzanimljiviji deo noći - na ovom linku možete pročitati kada se očekuju ključni događaji. A ovde se nalazi objašnjenje o "sving" državama.
Foto: Beta, AP
00:09h - Izborni dan je obeležila i pojava "novih Crnih pantera". Legendarna organizacija učestvuje na današnjim predsedničkim izborima u SAD kao zvanični posmatrači ispred biračkih mesta. Kako je u svom stilu preneo Foks Njuz "to može da utiče na bele birače da iz straha ne izađu na izbore".

00:03h - Kako prenosi "Indipendent" Obama je rekao da je spreman da se priključi "Gangnam maniji" i odigra čuveni ples u slučaju da pobedi. Doduše, dodao je da misli da izborna noć nije pravo vreme za to i da će možda plesne poteze "pokazati samo Mišel".

00:01h - Glasalo se i iz svemira. Astronauti Američke svemirske agencije (NASA) koji se nalaze u Međunarodnoj svemirskoj stanici mogli su da ispune svoju građansku dužnost pomoću digitalnih listića koji su registrovani u Centru kontrole misije u Hjustonu.Ovakav sistem je omogućen od 1997. godine, a prvi put je upotrebljen 2004.

23:50h - Obojica uvereni u trijumf

Izborni dan u SAD je doneo nove govore Obame i Romnija, mnogo gužvi širom Amerike, česte izveštaje o tehničkim problemima i osvrte na stotine anketa urađenih u poslednjih desetak dana. Iako Romni u retko kojoj ima prednost, on čvrsto veruje u trijumf.

"Ako pobedim, ne verujem da ću imati vremena da se opustim, fokusiraću se na tranziciju. Ako izgubim, imam porodicu i svoj život. Ipak, o toj opciji i ne razmišljam. Napisao sam samo jedan govor, pobednički", rekao je Romni u avionu na putu ka Bostonu gde će zajedno sa svojim timom provesti izbornu noć.

Obama je iz "svog" Čikaga nekoliko sati poslao nešto mirniju poruku:

"Čestitam Romniju na živahnoj kampanji. Mi smo uvereni da imamo dovoljno glasova za pobedu, ali će sve zavisiti od toga da li će svi ti glasači izaći na birališta", rekao je aktuelni predsednik koji u svom domu provodi poslednje sate pred odlazak u štab gde će održati još jedan govor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: