Obama ili Romni - Srbiji svejedno

Predsednički izbori u SAD su događaj od ključne važnosti za ceo svet, ipak dilema Obama - Romni nije toliko bitna za Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 07.11.2012.

01:32

Default images

Da se odnos Bele kuće prema Beogradu neće promeniti, bez obzira na ishod izbora, slažu se analitičari, političari, kao i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

"Interesi SAD se neće menjati. Nas zanima stabilnost u regionu i voleli bismo da vidimo rešenje koje će uključivati i Kosovo. To bi bilo rešenje sa kojim bi mogli da žive i Beograd i Priština", rekao je Kirbi.

Sličnu poruku poslao je iz Njujorka i predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

"Ko god da pobedi na predsedničkim izborima u SAD za Srbiju nema razlike, jer se politika Baraka Obame i Mita Romnija prema Balkanu i Srbiji ne razlikuje. Postoje nijanse između kandidata, Romni ima oštriju retoriku kada je reč o geopolitickim pitanjima, ali kada je reč o Balkanu i Srbiji neće biti razlike", rekao je Jeremić za RTS.

On i istakao da je sigurno da Hilari Klinton više neće vršiti funkciju državnog sekretara, kao i da Srbija "ne treba da se uzbuđuje oko izbora u SAD".

I vašingtonski politički analitičar Obrad Kesić smatra da neće biti promene u američkoj spoljnoj politici prema Balkanu, ma ko da pobedi na izborima u SAD.

"Balkan je na periferiji američkih interesa i nećemo videti bilo kakav preokret u američkoj politici prema Srbiji ili prema Balkanu generalno", kazao je Kesić.

Ambasadorka SAD u Prištini takođe kaže da američka politika prema Balkanu neće pretrpeti bilo kakvu promenu posle ovih izbora.

Trejsi Džejkobson je navela i da će njena zemlja nastaviti kao i do sada da snažno podržava Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: