Đelić: Mi se spremamo za atake

Božidar Đelić kaže da DS neće štititi nikoga ko se ogrešio o zakon, ali da su spremni da brane one čija je jedina greška političko mišljenje.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.11.2012.

10:04

Default images

Đelić je najavio, gostujući u Kažiprstu B92, da je formirana ekipa advokata, pošto je bitno da DS zaštiti svoje članove na lokalu.

Đelić je naveo da se vodi očigledan napad na pokrajinsku vladu, tj. na Bojana Pajtića, i najavio da će DS upotrebiti sva pravna i druga sredstva da se tome suprotstavi.

Đelić kaže da je održan "državnički potencijal" Borisa Tadića, koji će imati "međunarodnu ulogu" i biće počasni predsednik DS, dok će u Srbiji imati važnu državničku ulogu.

Narodni poslanik i član predsedništva DS kaže da će gradonačelnik Beograda i favorit na predstojećim izborima za predsednika u DS Dragan Đilas biti kandidat demokrata za premijera u budućoj vladi, a da će i dosadašnji lider stranke Boris Tadić takođe obavljati neku od najvažnijih državničkih funkcija.

"Moja analiza je da Boris Tadić nije izgubio izbore zato što je bio predsednik i nadam se da će ponovo biti predsednik, ali naš narod je percipirao da je odgovoran i za ono što je radio premijer i zato smo odvojili predsednički princip od premijerskog, menadžerskog principa koji je oličen u Đilasu", objasnio je Đelić.

Prema njegovim rečima, na jučerašnjoj sednici Glavnog odbora DS, nakon koje je Tadić odustao od kandidature za lidera demokrata, dogodio se "zreo dogovor", jer je, na osnovu kandidatura lokalnih odbora, utvrđeno da je odnos snaga otprilike 70 prema 30 odsto u korist Đilasa i da zato u političkim nesuglasicama u stranci ne treba ići do kraja.

Božidar Đelić je rekao i da je DS preuzela odgovornost za izborni poraz, kao i da je, dogovorom među članovima stranke, stvorena mogućnost da se ispolji ceo politički potencijal te stranke.

Član predsedništva DS navodi da je ono što se desilo posle izbora u Demokratskoj stranci prirodno, pošto je rasprava nužna nakon "izgubljenih izbora".

"DS je odlučila, imamo deklaraciju, i do februara ćemo imati programsku skupštinu koja će doneti novi program. Nećemo ići na sledeće izbore sa idejom i Kosovo i Evropa", kaže Đelić i navodi da će se ubuduće baviti socio-ekonomskim temama, poput obrazovanja i zdravstva.

Đelić je istakao da je u DS uvedena meritokratija, jer će se u vrhu stranke naći ljudi koji su postigli nesporne rezultate na lokalu.

"DS će kroz ovaj postupak dokazati da je u stanju da suoči različita mišljenja i promeni rukovodstvo, a to ne radi nijedna druga stranka i upravo zato verujem da će DS nastaviti da bude vodeća politička stranka na našem podneblju", kazao je Đelić, istakavši da promene u vrhu stranke neće za posledicu imati revanšizam prema funkcionerima koji podržavaju Tadića.

Đelić kaže da DS želi da radi na razvijanju lokalnih kadrova, pošto je "politika lokalna stvar".

"Veoma je jasno da demokratska stranka mora da pokaže pun kapacitet na način na koji promoviše ljude. To će biti formula za one koji žele da budu uspešni u DS, da manje vremena provode u kancelarijama u Beogradu", navodi Đelić.

Na to što Zoran Živković napušta DS, Đelić kaže da on nema uticaja u DS i da već godinama ne vidi ništa dobro u ovoj stranci.

Đelić je najavio da DS neće biti "histerična antiprotiv opozicija" u skupštini. S druge strane, Đelić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će Vuk Jeremić, iako se neće kandidovati za najviše stranačke funkcije, po povratku iz Njujorka biti deo poslaničkog kluba DS.

Na pitanje da li će biti šef poslaničkog kluba DS, Đelić je odgovorio da je to zahtevna pozicija i da misli da bi možda bio bolji neko ko ima duži staž kao poslanik, ali da će još biti reči o tome.

Bujošević: DS stranka s demokratskim potencijalom

Glavni i odgovorni urednik "Politike" Dragan Bujošević kaže za Radio B92 da je rano donositi zaključke o jučerašnjoj sednici DS-a jer tek treba da se vidi kako će se u budućnosti profilisati DS.

"Ono što je izvesno u ovom trenutku je da je urađeno sve kako ne bi došlo do cepanja stranke, ali ja nisam siguran da je to i konačno rešenje", dodaje on.

Na pitanje šta bi najavljene promene u Demokratskoj stranci mogle da znače za širu političku scenu, Bujošević kaže da bi ta stranka bila jaka opozicija ukoliko bi ostala jedinstvena.

"Ali ono što je sada potrebno DS-u, a što nije imala u periodu između izbora i njihovog završetka, je da sada bude jasna opozoiciona stranka, da se na tom polju stalno pojavljuje i da jasno kritikuje, što joj do sada nije polazilo za rukom", smatra on.

Za potez Zorana Živkovića koji izlazi iz stranke glavni i odgovorni urednik "Politike" smatra da je zakasneo.

"On je to mogao da uradi mnogo ranije. Zoran Živković sada govori o tome da u DS nije bilo demokratije osam godina, pa je pitanje šta je čekao do sad, zašto do sad nije nešto uradio, rekao. On se jeste pojavljivao u javnosti i govorio o tome, ali nije ništa uradio u okviru stranke. Možda i jeste, ali mi to ne znamo", smatra Bujošević.

On ističe da je DS jedina stranka u ovoj zemlji koja je menjala svoje lidere i koji su, svaki od njih, ostavili pečat u DS. I svaka smena tih lidera, tj svaki izbor novog lidera, izazivala je buru u javnosti. "Ni jedna druga stranka to nije imala i to samo govori ta je DS jedina stranka koja ima demokratski potencijal", zaključuje Bujošević.

Goati: Tadić zreo političar

Politički analitičar Vladimir Goati izjavio je da je odluka Borisa Tadića da odustane od kandidature za predsednika Demokratske stranke potez vrlo zrelog političara i da očekuje da će ta stranka nakon izborne skupštine početi da obavlja ulogu konstruktivne opozicije.

On je naveo da povlačenje Tadića pokazuje da mu je do stranke stalo više nego do "lične perspektive" i da je očigledno podredio lične ambicije, jer je teško reći ko bi pobedio na tim izborima.

Prema njegovim rečima, u Srbiju polako na prstima ulazi praksa demokratski razvijenih država da se posle izbora, bez obzira na krivicu i odgovorost, afirmiše ideja da čovek kada izgubi izbore treba da ode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: