Moguć dogovor o telekomunikacijama

Direktor Kancelarije za stručne i operativne poslove u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine Dejan Pavićević očekuje da će biti dogovora na političkom nivou

Izvor: B92

Petak, 02.11.2012.

11:29

Default images

"Brisel očekuje neki napredak. Brisel je vrlo zadovoljan dinamikom, pa i samim rezultatima svega što se dogodilo u poslednja dva-tri meseca vezano i za pitanja koja su proistekla iz prethodnog tehničkog dijaloga i za nastavak razgovora na političkom nivou", rekao je Pavićević, gostujući u Vestima TV B92.

On je najavio da će, kada je reč o telekomunikacijama i energetici, sigurno biti nekih preliminarnih dogovora na političkom nivou, ali će se razgovori sigurno voditi i na ekspertskom nivou, jer su pitanja takva da zahtevaju široko učešće eksperata za te oblasti.

Na pitanje kako je moguće rešiti problem zahteva Prištine da ima svoj pozivni broj, Pavićević je odgovorio da to nije pitanje koje se tiče samo dogovora Beograda i Prištine i da postoji međunarodna telekomunikaciona zajednica koja ima svoja pravila.

"Mi ćemo zapravo morati da ostanemo u okvirima nekih međunarodnih konvencija", rekao je Pavićević i dodao da opet postoji dovoljno prostora da se tu nađe dogovor.

Upitan da prokomentariše izjavu potpredsednice Vlade Srbije zadužene za evropske integracije Suzane Grubješić da od napretka u dijalogu s Prištinom zavisi to da li bi možda u decembru Srbija mogla da dobije uslovni datum za početak pregovora sa EU i o čemu bi mogao biti postignut dogovor, Pavićević je odgovorio da su do sada svi dogovori u potpunosti implementirani i da se radi na implementaciji dogovora o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima.

Pavićević je rekao da je juče i prekjuče u Briselu imao sastanke na tu temu i da će se za dve sedmice sastati ponovo s predstavnicim timova iz Prištine i EU kako bismo izneli neke zahteve koje mi imamo, a koji se tiču tehničkog protokola i njegovog daljeg sprovođenja.

"Ono primarno na čemu insistiramo i na čemu se trenutno radi je pitanje izvršne uloge Euleksa", zaključio je Pavićević.

Kuči: Prvo na redu institucije severa

I u Prištini su spremni za nastavak dijaloga, mada oni kandiduju neke druge teme za početak. Vlada Kosova spremna je za otvaranje kancelarije Beograda u Prištini, kao i kancelarije Kosova u Beogradu.

"Mislim da je pravi dijalog već započeo, a od sledeće nedelje očekujemo dijalog o konkretnim pitanjima. Vlada Kosova ima svoju orijentaciju i osnovu prema Ustavu, Ahtisarijevom planu, i teme će biti u okviru sprovođenja odnosa između Kosova i Srbije. Verujem da će prve teme biti ukidanje ilegalnih bezbednosnih srpskih strukura na severu Kosova", kazao je Hajredin Kuči, zamenik premijera Kosova.

Kuči veruje da će se dijalog završiti jednim mirovnim sporazumom, kojim bi se regulisali dobri odnosi dve susedne zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: