Tunis: Vanredno stanje do 2013.

Predsednik Tunisa Monsef Marzuki produžio je vanredno stanje u zemlji, na snazi od revolucije, do januara 2013. iako se očekivalo da više neće biti produžavano.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2012.

17:41

Default images

Ova odluka je usledila nakon obnovljenog nasilja u Tunisu i poslednjeg incidenta u Duar Hišeru, gde je više desetina salafista napalo kasarnu Nacionalne garde.

U tom napadu je izgubio život jedan fundamentalistički imam, prenosi italijanska agencija ANSA med.

Vanredno stanje, zavedeno u januaru 2011. kada je u revoluciji zbačen dugogodišnji predsednik Tunisa Zin el Abidin Ali, od jula ove godine produžavano je na po mesec dana.

Vlasti su se tada odlučile na kraće rokove, smatrajući da se bezbednosna situacija u zemlji poboljšala. Međutim, jučerašnja odluka da se produži na tri meseca najverovatnije će povećati strahovanja od pogoršanja situacije u zemlji u kojoj vlada nestabilnost od revolucije, podseća italijanska agencija.

"Marzuki je u sredu odlučio da produži vanredno stanje 1. novembra 2012. za još tri meseca", prenosi zvanična tunišanska novinska agencija TAP i dodaje da su produženje vanrednog stanja predložili vojni i bezbednosni zvaničnici.

Vanredno stanje je produženo nakon serije napada radikalnih islamista tokom proteklih sedmica i napada islamista, u utorak, na dve kasarne nacionalne garde u predgrađu prestonice Manuba, što je izazvalo sukobe sa snagama bezbednosti u kojima je poginuo jedan napadač, saopštilo je tunisko ministarstvo spoljnih poslova.

Nakon sukoba, više desetina islamista, od kojih su neki imali noževe, izašli su juče na ulice glavnog grada Tunisa.

Vlada je saopštila da su policija i vojska razmestile specijalne snage kako bi smiriea nerede i da će upotrebiti sva sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: