Oslobođen "grčki Asanž"

Novinar iz Grčke koji je otkrio spisak bogataša koji su utajili porez u toj zemlji, poznatiji kao "grčki Asanž", oslobođen je optužbi.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2012.

22:26

Default images

U sudu u Atini danas je počelo i završeno suđenje grčkom novinaru Kostasu Vaksevanisu, koji je optužen za povredu privatnosti pošto je u svom magazinu "Fot Dok" objavio imena više od 2.000 Grka koji navodno imaju račune u švajcarskoj banci radi utaje poreza.

"Sud je presudio da ste vi nevini", rekla mu je sudija Malija Volika.

Hapšenje novinara u subotu i ekspresni početak suđenja izazvali su zabrinutost međunarodne javnosti, ali i nezadovoljstvo Grka ljutih zbog privilegija koje uživa elita, navodi Rojters.

Vaksevanis je danas u svojoj odbrani optužio političare da skrivaju istinu i štite nedodirljivu bogatu elitu.

On je rekao da je suđenje politički motivisano i osvetničko.

Grci čija je imena Vaksevanisov časopis objavio u subotu osumnjičeni su da su koristili bankovne račune u švajcarskom ogranku banke HSBC, gde su deponovali sredstva od ukupno 1,5 do dve milijarde evra, u svrhe utaje poreza, dok se grčka vlada optužuje da nije sprovela adekvatnu istragu o tome, prenele su agencije.

Vaksevanis (46), možda najpoznatiji među malobrojnim istraživačkim novinarima u Grčkoj, bio je optužen za kršenje zakona o privatnosti zbog toga što je objavio osetljive lične podatke, mada je otkrio samo imena 2.059 osumnjičenih Grka, a ne i iznos koji je deponovan na njihovim računima.

Ovaj iskusni televizijski novinar, koji sada uređuje časopis, uporno je tvrdio da je samo radio svoj posao, dok ministri koji su odgovorni za sastavljanje liste osumnjičenih za moguću utaju poreza ništa nisu radili tokom dve godine, navodi AFP.

On je optužio grčku državu za hipokriziju i tvrdi da je pravosudni sistem naklonjen korumpiranom političkom sistemu.

Vaksevanisovi pravni zastupnici su danas, otpočevši njegovu odbranu, naveli da ga je tužilaštvo optužilo, a da niko među ljudima sa liste nije podneo protiv njega tužbu zbog povrede privatnosti, što je redak slučaj u Grčkoj, preneo je Rojters.

Lista koju je objavio njegov časopis prvobitno je "procurela" zahvaljujući jednom službeniku banke HSBC, a 2010. godine je tadašnja francuska ministara finansija Kristin Lagard prosledila tu listu grčkim vlastima.

Podaci sa liste, koje su grčke vlasti smatrale ukradenim i neupotrebljivim protiv potencijalnih utajivača poreza, predmet su žustre rasprave, pošto se vlada suočava sa pozivima da ih upotrebi i obruši se na utaju poreza, u trenutku kada zemlja grca u dužničkoj krizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: