Uhapšen Zoran Janjušević

Zoran Janjušević, poznat po aferi cementara i kao savetnik premijera Đinđića, i Pavle Miljković uhapšeni zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2012.

08:06

Default images

Miljković (50), direktor preduzeća "Kargo logistički centar brodogradilišta Beograd", i Janjušević (49), specijalni savetnik u tom preduzeću, sumnjiče se da su oštetili ovo preduzeće za 800.000 evra i tim sredstvima platili renoviranje Janjuševićeve kuće.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, rekao je Tanjugu da su hapšenjr izveli pripadnici MUP Srbije i Policijske uprave Beograda, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Miljković se sumnjiči da je od 1. januara 2006. do 1. januara 2010. godine, uz podstrekavanje Janjuševića, davao naloge finansijskoj službi da odobrava plaćanja na teret ovog preduzeća za radove koji su izvršeni na kući u Tolstojevoj ulici broj 7, čiji je vlasnik Janjušević.

Time je pomenutom preduzeću napravljena šteta od 800.000 evra.

Ko je Zoran Janjušević

Zoran Đinđić je odmah posle oružane pobune JSO osnovao Savet za državnu bezbednost. Član ovog saveta postao je Zoran Janjušević, koji je posle pobune, uz tvrdnju da ima iskustva, postao Đinđićev čovek zadužen za vezu između BIA i Vlade Srbije.

Zoran Janjušević je prethodno bio postavljan za stečajnog upravnika brodogradilišta i savetnika premijera, prema saznanjima „Insajdera“, na predlog Filipa Ceptera. Ulogom Janjuševića u prodaji brodogradilišta bavio se i Insajder u serijalu "Službena (zlo)upotreba".

Naime, sumnja se da je, kao stečajni upravnik beogradskog brodogradilišta, bivšem ministru policije Bosne i Hercegovine Aliji Delimustafiću izdao poslovni objekat u tom brodogradilištu.

Bezbednosnim pitanjima premijer počinje da se bavi nakon što je tvrdio da je bio operativni radnik Službe nacionalne bezbednosti Republike Srpske, a zaposleni u Bezbednosti Republike Srpske i tamošnji mediji tvrdili su da je Janjušević bio vozač načelnika DB-a Republike Srpske.

U ključnim trenucima kada je BIA, na čijem su čelu bili Bracanović i Savić, vodila Službu po nalozima Legije, bio je zadužen za to da održava kontakte između BIA i premijera i neprestano prati rad Službe. Janjušević je i sam o sebi stvarao mitove da je iskusan sa opremom za prisluškivanje, pa je bio laka meta za optuživanje. Svakodnevno je bio u kontaktu s Bracanovićem i Savićem. Bili su mu dostupni svi izveštaji BIA. Janjušević je bio svedok na suđenju za ubistvo Đinđića.

Janjušević je zbog utaje poreza 2007. osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu od 20 meseci i na novčanu kaznu od 800.000 dinara. Tada je rekao da je protiv njega doneta "politička presuda u političkom procesu".

Viši sud u Beogradu obustavio je u decembru 2010. godine istragu protiv Zorana Janjuševića, Nemanje Kolesara i još dvojice osumnjičenih da su zloupotrebili službeni položaj u vezi s privatizacijom fabrike cementa "Novi Popovac" kod Paraćina.

Prema navodima prijave, Križan i Kolesar, koji je bio predsednik Upravnog odbora cementare "Novi Popovac", sa neimenovanim predstavnicima švajcarske firme "Holcim" postigli su dogovor da će, koristeći službeni položaj i politički uticaj, omogućiti da ponuda preduzeća "Brajtenburger" bude proglašena za najpovoljnijeg kupca "Novog Popovca" na javnom tenderu raspisanom 2001. godine. Ta firma je januara 2002. godine, posle sprovedenog tendera, kupila "Novi Popovac" za 52 miliona američkih dolara.

U prijavi se navodi da je postizanju dogovora doprineo i Jakovljević, koji je imao poslovne kontakte s predstavnicima "Novog Popovca" i "Brajtenburgera", pa je tako Kolesaru i Križanu pomogao u izvršenju dela. "Brajtenburger" je posle toga uplatio dva miliona i 99.000 dolara na račun firme "Majron Sejls LTD" sa Sejšela, čiji je vlasnik Janjušević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: