KM: Pritvor za Slavoljuba Jovića

Slavoljubu Joviću koji je jutros uhapšen u u krugu bolnice u severnom delu Kosovske Mitrovice, Viši sud u Kraljevu odredio je pritvor do 30 dana.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

11:30

Default images

Jović je optužen za pokušaj ubistva vojnika Kfora 1. juna u selu Rudare.

Kako saznaje agencija Beta u Tužilaštvu, Jović se branio ćutanjem. U Rudaru, opština Zvečan, 1. juna su se Srba sukobili s vojnicima Kfora koji su pokušali da uklone njihovu barikadu. Ranjenih je bilo na obe strane.

Okružni odbor DSS osudio je hapšenje Jovića, koga su, kako oni tvrde uhapsili pripadnici MUP-a Srbije. Upravo oko toga ko je uhapšen, kao i ko je izvršio hapšenje jutros je u severnom delu Kosovske Mitrovice vladala prava pometnja.

Naime, jutros je regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti izjavio da je u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapšena jedna osoba, čiji identitet nije moga da navede. On je rekao da je to lice uhapšeno u Ulici Sutjeska rano jutros, ali da u njegovom hapšenju nisu učestvovali pripadnici Kosovske policije.

"Hapšenje su najverovatnije izvršili pripadnici Euleksa. Kosovska policija nije povezana sa ovom akcijom i zbog toga nemamo više detalja", rekao je Hoti.

Međutim, nakon njega oglasila se i portparolka Euleksa Irina Gudeljević, koja je izjavila da Euleks nije učestvovao jutros ni u kakvom hapšenju, kao i da nema nikakvu informaciju o tom događaju, te da će se oglasiti kada budu saznali nešto.

Za to vreme, pojedini lokalni mediji u Kosovskoj Mitrovici javljaju da je jutros uhapšen Slavoljub Jović iz Kosovske Mitrovice.

U međuvremenu, Više javno tužilaštvo u Kraljevu zatražilo je od suda da sprovede istragu protiv Slavoljuba Jovića zvanog Pagi, zbog sumnje da je 1. juna 2012. u mestu Rudare u opštini Zvečan, kod mosta na reci Ibar, pokušao da ubije pripadnike Kfora koji su se tu nalazili.

Joviću se na teret stavlja krivčno delo teško ubistvo u pokušaju, kao i nedozvoljeno držanje oružja i ekspolozivnih materija.U saopštenju tužilaštva se napominje da je u toku saslušanje Jovića pred istražnim sudijom Višeg suda u Kraljevu, kojem prisustvuje i nadležni tužilac.

Održan i protest

Predstavnici Srba sa severa Kosova zatražili su danas na protestnom skupu u Kosovskoj Mitrovici da Euleksa prestane da hapsi Srbe. Ocenili su da je cilj hapšenja zastrašivanje stanovništva da bi se iselilo s Kosova i da bi se uspostavila granice prema centralnoj Srbiji, piše u zaključima protestnog skupa.

"Vaše aktivnosti unose strah i konfuziju medju gradjane što nam daje povod da se samoorganizujemo i zaštitimo od nezakonitih hapšenja", upozorava se u zaključcima, kao i da "gradjani severa Kosova gube strpljenje i da nije dobro da se medjunarodni i kosovski predstavnici igraju njihovim strpljenjem".

Na mitingu su bili i predstavnici lokalnih vlasti i Okruga sa severa Kosova. Govornici su rekli i da gradjani severa Kosova neće prihvatiti nasilnu integraciju u institucije prištinske vlasti.

Zamenik predsednika Opštine Kosovska Mitrovica Momir Kasalović je rekao da se na "spiskovima za hapšenje nalazi oko 5.000 gradjana sa severa" i pozvao Vladu Srbije na ne pregovara sa Prištinom.

"Ti pregovori su protiv Srba i sve više legitimišu Kosovo i Metohiju kao samostalnu državu", ocenio je Kasalović. Protest je organizovan jer je prošlog vikenda uhapšen vozač načelnika Kosovskomitrovačkog okruga. On je medjutim već u ponedeljak pušten.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: