Klinton i Ešton danas u Beogradu

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton stižu danas u Beograd, gde će razgovarati s predsednikom i premijerom Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2012.

18:48

Default images

Ova poseta će, zbog visokih mera bezbednosti, izazvati saobraćajni kolaps.

Aerodrom će čuvati specijalna policija i agenti BIA, a u Beograd su već došli agenti FBI-ja, čiji se tačan broj ne zna. Srpskih policajaca biće 4.000.

Tačna ruta kretanja svetskih zvaničnika se, iz bezbednosnih razloga, drži u strogoj tajnosti, ali se zna da će sastanci biti održani u Palati Srbija na Novom Beogradu.

Gužva, nervoza i saobraćajni kolaps očekuju one koji će se danas po podne zateći na Novom Beogradu, u blizini Palate Srbija, posle sletanja američkog vojnog boinga 737 na beogradski aerodrom. “Koristim priliku da putem vašeg medija obavestimo građane i da im se zahvalimo na toleranciji, zato što će tokom posete biti zaustavljen saobraćaj u određenom stepenu, tako da apelujemo na sve građane koji mogu, da ne krenu na posao svojim vozilom, da koriste gradski prevoz i planiraju svoje aktivnosti na nekim drugim lokacijama u gradu, da bi na taj način izbegli da upadaju u gužve”, kazao je Mladen Vučinić iz Uprave za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata.

Uprava za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata MUP koordinisaće rad naših i stranih službi bezbednosti. Strani agenti su već nekoliko dana u Beogradu, zbog što bolje bezbednosne pripreme posete.

“Operativne informacije su jako bitne za pripremu ovog posla. U pripremi ovog posla došla je i prethodnica službi bezbednosti iz SAD, i zajedno sa njima su dogovarane i pripremne mere koje će se primenjivati tokom posete”, rekao je Vučinić.

Trasu od aerodroma do Palate Srbija nadletaće Helikopterska jedinica, dok će specijalci biti postavljeni po krovovima. Osim njih, zarad maksimalne zaštite dve međunarodne zvaničnice, biće tu i psi tragači, specijalni detektori, kao i mnoštvo mera i aparata za obezbeđenje.

“Pripadnici drugih, stranih službi, biće samo u neposrednom fizičkom obezbeđenju državnog sekretara, gospođe Klinton, a neće se samoinicijativno kretati po gradu, neće ići sa nekim drugim pripadnicima naših službi”, objašnjava Vučinić.

Trasa od aerodroma do Palate Srbija, koju će obezbeđivati pripadnici Žandarmerije, biće zatvorena za saobraćaj dok budu prolazile najviše zvaničnice SAD i EU.

Potpredsednik Maršalovog fonda Ivan Vejvoda je izjavio za B92 da ne veruje da Klintonova i Eštonova dolaze sa ultimatumom, već sa porukama podrške. On je dodao da nije čudno što dolaze zajedno i podsetio da je Džozef Bajden posetio BiH sa Havijerom Solanom.

"Vrlo je važno da (Eštonova i Klintonova) dolaze. Jer, kako je kolega Kesić rekao, mi jesmo periferija što se tiče globalnih planetarnih geopolitičkih kretanja. Jedan region koji se stabilizovao. Evropska integracija celog regiona ide napred i mislim da dolaze da podrže taj sveukupan napor", kaže Vejvoda.

Profesor FPN Predrag Simić ocenio je za RTS da će Hilari Klinton i Ketrin Ešton iz svojih "diplomatskih tašni" verovatno izvući dnevni red za nastavak pregovora o Kosovu, ali i izraziti zadovoljstvo SAD i EU dosadašnjim učinkom, odnosno usmerenjem Vlade Srbije..

Ekspert za jugoistočnu Evropu Erik Gordi ne očekuje posebno markantne rezultate od posete američke državne sekretarke Hilari Klinton Beogradu.

U centru Beograda desničarske organizacije održale su u ponedeljak uveče miran protestni skup povodom dolaska američke državne sekretarke. SRS je najavio protest ispred zgrade Predsedništva za danas.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton u ponedeljak oko 19.45 je doputovala u Sarajevo, javlja Anadolija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: