Kacin: Dačić i Vučić impresionirali

Evropski parlamentarci koji su danas razgovarali s premijerom Dačićem i ministrom Vučićem impresionirani su njihovom pripremljenošću za pregovore, kaže Kacin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2012.

22:15

Default images

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kačin izjavio je večeras da su članovi delegacije EP koji su u Beogradu razgovarali s premijerom Ivicom Dačićem i prvim potrepredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem impresionirani njihovom posvećenošću i pripremljenošću za pregovore o Kosovu i nastavak evropskih integracija.

Kacin je Tanjugu rekao da EU smatra da ova vlada ima kapaciteta da napravi proboj u dijalogu s Prištinom i dobije datum za početak pregovora, jer su, kako je ocenio, dve najveće partije u vladi usmerene na budućnost.

Izvestilac EP za Srbiju je objasnio da su evropski parlamentarci, uoči sutrašnje posete državne sekretarke SAD Hilari Klinton i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, s premijerom i potpredsednikom vlade razgovarali o izazovima i prioritetima Srbije.

"Iskreno rečeno, moram da istaknem da su obojica, kako premijer tako i prvi potpredsednik, nastupili veoma elokventno, profesionalno i posvećeno. Moje kolege bile su impresionirane njihovom posvećenošću i prirpemljenošću za sutrašni razgovor", rekao je Kacin.

Prema njegovim rečima, impresionira to što 35 godina nije bilo pravog dijaloga između Beograda i Prištine na najvišem nivou, a ova vlada ga je započela.

"Možda za neke susret Dačića i (kosovskog premijera Hašima) Tačija u Briselu nije toliko značajan, ali za mene, kao nekoga iz bivše SFRJ, to je prava poruka u pravo vreme", kazao je izvestilac EP za Srbiju.

Kako je pojasnio, ne radi se tu samo o jednokratnom susretu, već o volji da se u dijalogu postignu rezultati i da se "više razmišlja o budućnosti i generacijama koje treba da žive u budućnosti"

Kacin je, uoči isteka prvih stotinu dana rada vlade, rekao i da EU smatra da vlada ima kapaciteta da reši najvažnija pitanja.

"Mislim da je vlada dobro iskoristila ovih sto dana za uhodavanje. Svakako ima trzavica što se vidi u medijima, ali nije najvažnije ko koga hapsi. Znatno je važnije da je ona posvećena proboju u dijalogu, dobijanju datuma za početak pregovora o članstvu u EU i da razume da niko umesto nje ne može to da uradi", naveo je Kacin.

Parlamentarci sa Dačićem i Vučićem nisu razgovarali o prošlosti, već o budućnosti i o tome kako da se obezbedi ekonomski razvoj, rekao je Kacin i dodao je eventualni "istorijski dogovor o Kosovu" jedan od načina za to.

"Eventulani istorijski dogovor Beograda i Prištine će ceo region učiniti izuzetno zanimljivim trržištem za strana ulaganja... Za to je potrebna stabilnost i posvećenost evropskim integracijama, a Srbija će za uzvrat vratiti sebi ulogu koju je imala, ali je pogrešnim strategijama izgubila", poručio je Kacin.

Delegacija Odbora za evropske integracije EP i članovi Odbora za bezbednost, kako je dodao Kacin, borave u Beogradu povodom situacije vezane za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a sutra će produžiti na Kosovo, gde će razgovarati s predstavncima privremenih institucija u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: