"Istraga zbog antisrpskih grafita"

Ambasada Srbije u Budimpešti traži hitnu istragu zbog skrnavljenja verskih i kulturnih spomenika kod Budimpešte. Mađarske vlasti osudile taj vandalski čin.

Izvor: B92

Subota, 27.10.2012.

10:48

Default images

Početkom ove sedmice, na zidu Srpske pravoslavne crkve u Sent Andreji kod Budimpešte i na spomen-ploči Jakovu Ignjatoviću osvanuli su uvredljivi grafiti, prenela mađarska novinska agencija MTI.

''Mađarski zvaničnici preneli su nam da je mađarska vlada užasnuta ovim dešavanjima i da izražava žaljenje. Naložili su MUP-u Mađarske istragu i što pre utvrđivanje počinioca'', rekla je Lepša Štulić, otpravnica poslova srpske ambasade u Budimpešti, za RTS.

Ministarstvo za ljudske resurse Mađarske osudilo je u međuvremenu skrnavljenje srpskih verskih i kulturnih spomenika u blizini Budimpešte.

Nacionalne manjine u Mađarskoj sastavni su deo države i napadi na njih štete pomirenju i jačanju Mađarske, navelo je ministarstvo, dodajući da je početkom godine izdvojilo sredstva za renoviranje tih spomenika.

"Počinioci su uništili vrednosti kulturnog nasleđa u Mađarskoj", ističe se u saopštenju.

Mađarska policija je saopštila da su vandali, u poslednja dva dana, sprejevima u boji išarali zid Srpske pravoslavne crkve i spomen-ploču srpskom piscu Jakovu Ignjatoviću, koji je ostavio najupečatljivija svedočanstva o Srbima u ovom gradu.

Budimpeštanski paroh, otac Zoran Ostojić, potvrdio je sinoć RTS-u da su osvanuli grafiti, između ostalih "Smrt četnicima" na zidu porte, na spomen-ploči poznatom srpskom piscu, na zgradi srpske škole napisan je grafit "Idite u vašu Srbiju", a u Tekelijanumu u Sent Andreji viđeni su nekakvi leci.

MTI navodi da je policijska istraga u tom vandalizmu u toku.

Sent Andreja je sedište Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve, a vladika budimski Lukijan je i administrator Temišvarske eparhije. Uz eparhiju su muzej, biblioteka i arhiv, čiji je opstanak i rad od neprocenjivog značaja za Srbe na tim prostorima, kojih u Sent Andreji sada ima veoma malo.

Maternjim jezikom u malom mestu severno od Budimpešte govori jedva šezdesetak ljudi, a zahvaljujući srpsko-mađarskim rodbinskim vezama, čuje se srpski jezik.

Srbi su u Sent Andreju stigli tokom Velike seobe Srba 1690. pod vođstvom srpskog patrijarha Arsenija Čarnojevića i tu "pustili korene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: