Roda Rosa zimu prezimljava u Čačku

U Parmencu kod Čačka već 20 dana posebnu pažnju privlači pojava nesvakidašnjeg gosta. To je roda, koju su meštani nazvali Rosa.

Izvor: B92

Subota, 27.10.2012.

18:29

Default images

Dolazak zime obično najavljuje odlazak ptica selica u toplije krajeve. Tako su rode odletele put Afrike, ali na tom dugom putu neke su odlučile da se još malo zadrže u Srbiji. Pojedine će zbog toga imati i odgovarajuću brigu ljubitelja ptica, zahvaljujući kojima će moći da prezime u sigurnom i toplom staništu.

U Parmencu kod Čačka već 20 dana posebnu pažnju privlači pojava nesvakidašnjeg gosta. Ugostiteljka Ljiljana Petrović prva je među mnoštvom ptica primetila rodu, čije je jato već odavno odletelo put Afrike.

"Znate šta, ja svako jutro kada dođem ovde prvo gledam da li je ona tu. A ja sam joj dala ime Rosa. Ja sad ne znam da li je ženka ili mužjak. Ali pretpostavljam da je ženka, kojoj nedostaje njeno momče koje je odletelo, sigurno. Ali doći će on", kaže ona.

Goran Nikolić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže da je pojava roda u tom delu Srbije retkost. Međutim, nije neuobičajeno da ova ptica prezimi, ali su za to potrebni uslovi, kakvi će verovatno biti obezbeđeni i za Rosu, ukoliko do hladnijih dana ne odleti u toplije krajeve.

"Naime, uočeno je da ptica nije ozbiljnije povređena i da se ponaša posve prirodno. Primećeno je, ono što je najvažnije, da se hrani, znači da nije vitalno ugrožena. Pa je stoga i odlučeno da se ne uznemirava bez potrebe i da se ostavi nekoliko dana da se prati do nekog ozbiljnijeg pogoršanja vremena. Ukoliko ne uspe da se oporavi i nastavi svoj put, da se onda pristupi nekom pokušaju zbrinjavanja, odnosno hvatanja ptice i onda transportu do prihvatilišta za životinje u Subotici, gde bi dobila odgovarajuću negu i pomoć", kaže Nikolić.

Možda je obilje hrane bilo presudno da Rosa ne odleti na jug ili joj se prosto ne napušta Srbija. Nikolić smatra da njena pojava najavljuje dolazak beba, ali i boljih dana za floru i faunu Zapadne Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: