Veliko nevreme preti Americi

Meteorolozi najavljuju veliko nevreme u SAD. U nedelju se očekuje sneg, a dolazak uragana "Sendi" u utorak.

Izvor: B92

Petak, 26.10.2012.

23:17

Default images

Nevreme, za koje meteorolozi navode da bi na istočnoj obali SAD moglo da izazove štetu od preko milijardu dolara, svakim satom izgleda sve zlokobnije, a moglo bi omesti i planove predsedničkih kandidata nedelju dana uoči glasanja.

Meteorolozi očekuju da snažni vetrovi i kiše, a možda i sneg počnu od nedelje ujutro, da bi nevreme dostiglo vrhunac s dolaskom uragana Sendi u utorak.

"Deluje kao veoma ozbiljna oluja koja bi mogla biti istrorijska", rekao je Džef Masters, direktor meteorološke službe Veder andergraund.

Pažljivo pripremani planovi nastupa uoči predizborne kampanje predsednika SAD Baraka Obame i republikanskog kandidata Mita Romnija mogli bi biti promenjeni nedelju dana uoči glasanja u utorak 6. novembra.

Nevreme će, kako navode meteorolozi, zahvatiti neke od ključnih država za pobedu na izborima u kojima Obamini i Romnijevi štabovi vode grozničavu bitku za svaki glas.

Romnijev štab je već otkazao skup zakazan za nedelju u priobalnom gradu u Virdžiniji, a pod znakom pitanja su još dva događaja u toj državi. Obamin štab još ništa nije otkazao, ali pažljivo prati situaciju.

Očekuje se da bi nevreme koje bi nastalo spajanjem više činilaca u gusto naseljenom regionu na istoku SAD moglo da napravi štetu od najmanje milijardu dolara.

Uragan Sendi je prolazeći kroz Karibe odneo najmanje 31 život i nastavlja da se kreće ka severu kao uragan najniže kategorije. Snažna oluja se kreće sa zapada dok se talas hladnog vazduha spušta iz Kanade.

Ako se u utorak susretnu u oblasti oko Njujorka, kao što meteorolozi predviđaju, mogli bi napraviti haos u najnaseljenijem delu SAD sve do Srednjeg zapada.

Vladina meteorološka služba navodi da za veliko nevreme na istoku SAD postoje šanse od 90 odsto, dok je pre dva dana procenjivano 60 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: