Posmatrači UN ne mogu u Teksas?

Guverner Teksasa Rik Peri izjavio je da "nikavi posmatrači ili inspektori" Ujedinjenih nacija neće bio deo izbora u toj američkoj državi.

Izvor: Beta

Petak, 26.10.2012.

21:39

Default images

U ovoj državi izbio je, takođe, spor oko posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Teksaški državni tužilac Greg Abot početkom nedelje je u pismu OEBS-u naveo da posmatrači te organizacije nemaju nadležnost u Teksasu i da bi mogli biti uhapšeni i krivnično gonjeni ako se na dan izbora približe glasačkom mestu na manje od 30 metara.

Šef OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Janez Lenarčič zbog toga je izrazio zabrinutost i državnoj sekretarki Hilari Klinton.

Portparolka Stejt departmenta Vikorija Nuland rekla je da SAD posmatračima na izborima daju određene diplomatske privilegije i imunitetete, ali da moraju poštovati državne zakone.

Državnog tužioca Teksasa podržao je i konzervativni guverener Rik Peri, koji je bio među potencijalnim kandidatima za predsednika SAD.

"Nikakvi posmatrači/inspektori UN neće biti deo teksaškog izbornog procesa", naveo je Peri sinoć u poruci na Tviteru, preneli su američki mediji.

Abot u pismu OEBS-u navodi da nije jasno šta je cilj OEBS-ovih posmatračkih aktivnosti niti koju će taktiku preduzeti u praćenju izbora.

"Ako članice OEBS-a žele više da nauče o našem izbornom procesu da bi mogli unaprediti svoje demokratske sisteme, mi nudimo mogućnost da razgovaramo o merama koje je Teksas sproveo za zaštitu integriteta izbora. Ipak, grupama i pojedicnima izvan SAD nije dozvoljeno da utiču ili da se mešaju u izborni proces u Terksasu", navodi Abot.

Posmatračka misija ODHIR za izbore u SAD sastoji se od 13 stručnjaka iz 10 članica OEBS-a koji se nalaze u Vašingtonu, kao i 44 posmatrača raspoređnih širom Amerike. Ovo su šesti izbori u SAD od 2002. koje prati ODHIR i do sada nije bilo incidenata, navodi OEBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: