Proširena istraga u aferi Agrobanka

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o proširenju istrage protiv osumnjičenih odgovornih lica u aferi "Agrobanka", saznaje B92.

Izvor: B92

Petak, 26.10.2012.

10:20

Default images

Tužilaštvo je donelo naredbu o proširenju istrage protiv osumnjičenih odgovornih lica u Agrobanci Dušana Antonića, Slavoljuba Korićanca, Bojana Zarića, Bojana Labovića, Vahba Papića, vlasnika "Asproma" Stevana Alavanje, člana IO Agrobanke Bojana Simonovića i direktora "Agrartrejda" Predraga Vučkovića, kaže tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević za B92.

Antonić, Korićanac, Zarić, Labović, Papić i Simonović se sumnjiče da su kao odgovorna lica Agrobanke na nepropisan način odobrili veliki broj kredita povezanim pravnim licima preduzeća "Asprom", "Agrartrejd" i "Porečje-Vučje" od kojih ova pravna lica nisu vratila banci kredite u iznosu od 2,3 milijardi dinara i 2,3 miliona evra u periodu od 24. juna 2008. do 29. decembra 2011. godine, navedeno je u saopštenju Tužilaštva koje je dostavljeno B92.

Alavanja i Vučković sumnjiče se da su kao odgovorna lica u svim privrednim društvima, iako su znali da su ta privredna društva prezadužena od ove banke, uzimali navedene kredite bez davanja adekvatnih sredstava obezbeđenja. Podsetimo, Simonović, Alavinja i Vučković uhapšeni su u sredu zbog malverzacija u Agrobanci.

Pored toga, po osnovu kreditnih plasmana ovim pravnim licima, okrivljenom Dušanu Antoniću određeni su posebni bonusi zbog navodnih posebno uspešnih poslovnih poduhvata.

Na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu osumnjičenim Alavanji, Simonoviću i Vučkoviću odredio je pritvor u trajanju do 30 dana. Oni su juče saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Do sada je, zbog odobravanja kredita iz Agrobanke bez pokrića, pod istragom 19 osumnjičenih, sa nekadašnjim predsednikom Izvršnog odbora Agrobanke Dušanom Antonićem na čelu, koji je sa još devet osumnjičenih uhapšen početkom avgusta.

Policija i tužilaštvo nastavljaju da proveravaju ostale sporne kredite, koji su odobreni u periodu od 2006. do 2011. i bankarske garancije Agrobanke date drugim pravnim licima koja nisu obuhvaćena pokrenutom istragom 8. avgusta 2012. godine, navedeno je u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Slovenija tuži Srbiju zbog Agrobanke?

Pitanje Agrobanke, u kojoj su, pored akcionara iz drugih evropskih država, udeo imala i pravna lica iz Slovenije, biće jedna od tema današnjeg razgovora šefova diplomatije Slovenije i Srbije, Karla Erjaveca i Ivana Mrkića.

Prema pisanju slovenačkih medija, razmatra se mogućnost da se protiv Srbije pokrene postupak pred međunarodnom arbitražom u Vašingtonu.

Mediji podsećaju da su pored finansijskih institucija iz Slovenije, u Agrobanci udeo imale i finansijske institucije iz Austrije i Švedske.

Upravo bi ta skandinavska zemlja, kako se navodi, mogla da izvrši najsnažniji pritisak na srpsku vladu, jer je švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt, pre preuzimanja tog položaja, pre šest godina, kao stručnjak za Balkan, bio član investicionog odbora grupe Ist Kapital, jednog od deoničara Agrobanke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: