Studenti FLU prekinuli protest

Studenti FLU prekinuli su protest, jer je postignut dogovor sa upravom ove visokoškolske ustanove o olakšicama za upis u narednu godinu studija.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.10.2012.

16:38

Default images

"Dobili smo još 20 budžetskih mesta za master studije, tako da sa ranije odobrenim kvotama možemo da upišemo 50 studenata o trošku države. Ovih 20 mesta preusmerena su sa drugih fakulteta gde nisu popunjene kvote", rekao je prodekan za nastavu FLU Zoran Graovac.

On je naveo da je fakultet sve studente osnovnih studija koji su ostvarili 60 ESP bodova oslobodio školarine, dok su oni sa 56 i 58 bodova dobili umanjenje.

"Studenti koji imaju 56 ESP bodova biće oslobođeni 30 odsto školarine, dok će oni sa 58 bodova biti oslobođeni 50 odsto školarine", kazao je Graovac.

Studenti kažu da su zadovoljni postignutim dogovorom, ali da nemaju od uprave i Ministarstva prosvete nikakve pisane garancije, tako da će protest nastaviti ukoliko se dogovoreno ne ispuni.

Prof. Graovac je istakao da je posebno važno za studente ovog fakulteta što će na predlog Ministarstva prosvete već na sledećoj sednici vlade biti usvojena Uredba kojom će studenti umetničkih fakulteta, na kojima studije traju tri godine, moći da predaju u školama.

Uprava Fakulteta primenjenih umetnosti nije danas prihvatila predlog Ministarstva prosvete o olakšicama za studente koji su "očistili godinu" i ostvarili 60 ESP bodova.

Ministarstvo je predložilo da se 60 studenata koji su položili sve ispite, a nisu prešli na budžet ponovo rangiraju i da se prvih 20 oslobodi plaćanja školarine, a ostali da plate 40 odsto.

"Na današnjoj sednici Saveta odbijen je predlog Ministarstva i ponudili su nam da šest studenata oslobode plaćanja školarine, a da ostalima bude umanjena sa 170.000 na 140.000 dinara. To je za nas neprihvatljivo i nastavićemo protest od ponedeljka", rekla je Tanjugu Ljubica Isaković, studentkinja ovog fakulteta.

Studenti Arhitektonskog fakulteta nastavili su i danas blokadu fakulteta, jer uprava nije prihvatila da 125 studenata osnovnih i master studija koji su položili sve ispite ili ispunili uslove za upis na master, oslobode plaćanja školarine koja na ovom fakultetu iznosi 240.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: