Direktorki od ekskurzije 2.500 evra

Forum beogradskih gimnazija optužio je direktorku 14. beogradske gimnazije da je za 13 dana na ekskurziji u Italiji sa učenicima uzela dnevnice od 2.500 evra.

Izvor: Press

Petak, 26.10.2012.

13:42

Default images

Kako tvrde u forumu, to je još jedna potvrda da se đačka putovanja zloupotrebljavaju za sticanje lične koristi.

"Sa ekskurzije u Italiji upravo su se vratili učenici 14. beogradske gimnazije. Na ekskurziju su prvo išli đaci treće, a zatim i četvrte godine, ukupno njih 500. Direktorka ove škole Marija Miletić boravila je tamo i sa jednima i sa drugima, produžavajući svoj boravak u Italiji, tako da je u školi nije bilo ukupno 13 dana. Na osnovu odluke Saveta roditelja, direktorka je bila plaćena pet evra po učeniku što znači da je zaradila 2.500 evra", tvrdi predsednik foruma Miodrag Sokić.

On upozorava da je odluka Saveta roditelja o dnevnicama za direktorku nezakonita jer po Pravilniku o ekskurzijama direktor nije predviđen da vodi ekskurziju, izuzev ako je nastavnik ili vođa puta. "Ova činjenica njoj nije smetala da obmane Savet roditelja, da ga navede da izglasa tu odluku i tako sebi obezbedi mesto na ekskurziji. Ovo je višegodišnja ustaljena praksa te direktorke. U prosvetnim krugovima se zna da su ekskurzije 14. beogradske gimnazije uvek najskuplje i da ih sprovode ista agencija i prevoznik čije su ponude, prividno, najpovoljnije. O tim ponudama odlučuju direktorkini ljudi. Mnogi roditelji su se nadležnima žalili na njen rad, ali prijave nisu urodile plodom. Zbog toga javno pitam: kako je moguće da prosvetne vlasti ne reaguju na njen nezakonit rad? Kako je moguće da roditelji ne mogu da spreče ovu pljačku?", ogorčen je Sokić.

Predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola Radmila Dodić, koja je i sama više puta upozoravala da su ekskurzije u Srbiji izgubile edukativnu svrhu i služe nečem sasvim drugom, kaže za "Pres" da je ovaj slučaj pravi dokaz za to. "Razumela bih da direktor škole pođe sa jednom grupom učenika na put, da proveri da li se poštuju uslovi o realizaciji ekskurzije, ali da tamo ostane sa dve grupe, toliko dana, zaista, u najmanju ruku, nije moralno", navodi Radmila Dodić.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić rekao je za naš list da zakon ne zabranjuje da direktor ide sa đacima na ekskurziju, pod uslovom da je to predviđeno godišnjim planom o realizaciji đačkog putovanja.

"Jedino što mi u slučaju 14. beogradske gimnazije možemo da uradimo jeste da utvrdimo kako je planirana, pripremljena i realizovana", ističe Tmušić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: