Atina negoduje zbog izjave Nikolića

Grčka je izrazila negodovanje zbog izjave predsednika Nikolića skopskoj televiziji Sitel da ima razumevanja za spor Makedonije sa Atinom oko imena.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 25.10.2012.

18:45

Default images

Ambasadoru Srbije u Atini Draganu Županjevcu je po nalogu ministra spoljnih poslova Dimitrisa Avramopulosa izraženo negodovanje Grčke zbog stavova predsednika Nikolića, izjavio je portparol grčkog ministarstva inostranih poslova Grigoris Delavekuras, a objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Delevekuras je na brifingu za novinare precizirao da "taj konkretni intervju koji je predsednik Srbije dao nije ni u kom slučaju u skladu sa visokim nivoom odnosa između naše dve zemlje i dugotrajnom podrškom koju je Grčka pružala Srbiji u teškim vremenima".

Portparol je dodao da taj intervju nije u skladu ni sa "tradicionalnim osećanjem prijateljstva koje povezuje dva naroda".

"U skladu sa instrukcijama ministra spoljnih poslova Avramopulosa, generalni direktor ministarstva za politička pitanja preneo je srpskom ambasadoru negodovanje Grčke zbog navedenih stavova" Nikolića, rekao je portparol grčkog ministarstva.

Savetnik predsednika Srbije za spolju politiku Marko Đurić izjavio je da će Srbija istrajati u zalaganju za dobre odnose u regionu i da u potpunosti podržava postizanje sporazuma o rešavanju svih sporova, ukljujučujući i spor između Grčke i Makedonije.

"Srbija visoko ceni podršku koju grčka država i narod pružaju Srbiji po svim pitanjima regionalne i međunarodne politike i nastaviće da sa svih nivoa vlasti neguje viševekovno utemeljene dobosusedske i prijateljske odnose između naših država i bratskih naroda", rekao je Đurić Tanjugu.

Nedavno je i Bakir Izetbegović otkazao prisustvo na trojnom sastanku u Turskoj, gde je trebalo da se sastane s predsednikom Nikolićem, i to, kako je saopšteno, zbog spornih izjava srpskog predsednika o BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: