Ministri EU za "zaštitnu klauzulu"

Ministri policija zemalja EU zalažu se za što skorije usvajanje "zaštitne klauzule" koja bi omogućila suspenziju bezviznog režima zemljama Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.10.2012.

00:10

Default images

To su novinarima rekli predstavnici Nemačke i Švedske, ali će bezvizni režim biti ugrožen tek ako EP usvoji tu klauzulu.

Da bi zaštitni mehanizam, kojim se na period od šest meseci suspenduje bezvizni režim za zemlje iz koje dolaze azilanti, stupio na snagu neophodno je da ga usvoji Evropski parlament.

Ministri su danas na zahtev Nemačke, Francuske, Holandije, Belgije, Luksemburga i Švedske raspravljali o problemu povećanog priliva zahteva za azil od strane lica koja dolaze sa Zapadnog Balkana, a pogotovo iz Srbije i Makedonije.

Švedski ministar za migracije Tobijas Bilstrem je naglasio da glavna tema današnjeg sastanka nije bila ponovno uvođenje viza za zemlje Zapadnog Balkana, već širok skup mera da bi se problem lažnih azilanata rešio, a da neke od tih mera treba da donesu i zemlje Zapadnog Balkana .

"Većina tražilaca azila su pripadnici ranjivih manjina, tako da je na zemljama iz kojih oni dolaze da poboljša njihovi integraciju, ne samo da bi se sprečilo vraćanje na vizni režim, već i zato što one streme članstvu u EU", rekao je švedski ministar.

On je podvukao neophodnost da se "zaštitna klauzul" što pre usvoji.

"Ohrabruje nas široka podrška zaštitnoj klauzuli u Ministarskom savetu", rekao je Bilstrem i dodao da će Evropski parlament morati da uzme u obzir mišljenje Saveta i stavi mehanizam za suspenziju viza na dnevni red.

Taj mehanizam je iz tehničkih razloga već godinu i po dana u procedure, a ministri zemalja koje su najviše pogođene navalom azilanata traže da on što ranije stupi na snagu.

Zamenik nemačkog ministra unutrašnjih poslova Ole Šreder je rekao da se "velika većina ministara složila da je masovna zloupotreba prava na azil ozbiljan problem".

Šreder je rekao da očekuje da će mehanizam suspenzije viza biti na snazi početkom sledeće godine.

On je sem toga najavio mere nemačke vlade usmerene na skraćivanje procedure obrade zahteva za azil i smanjivanje socijalne pomoći tokom tog perioda.

Ranije danas austrijska ministarka policije Johana Miki-Lajtner je naglasila da je primena ove klauzule "krajnja mera", ukoliko sve ostale zakažu.

Današnjem sastanku nije moglo da prisustvuje nekoliko ministara unutrašnjih poslova, uključujući nemačkog i francuskog, zbog guste magle na luksemburškom aerodromu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: