Irinej protiv autokefalnosti MPC

Episkop bački Irinej kritikovao je episkopa Lavrentija zbog izjave da SPC treba da dâ autokefalnost kanonski nepriznatoj Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.10.2012.

07:12

Default images

"Prinuđen sam da mu se obratim ponovo (iterum), i to javno, podstaknut njegovom krajnje nepromišljenom, neozbiljnom i crkveno-kanonski neprihvatljivom izjavom da naša Crkva treba da dâ nezavisnost ili autokefalnost takozvanoj Makedonskoj crkvi", naveo je episkop Irinej, koji je i portparol SPC.

U saopštenju koje je medijima dostavila Informativna služba Eparhije bačke, episkop Irinej je naveo da "znači, po lavrentijevskoj logici, jedan crkvorazbijački puč, antisaborski i antisaborni akt samoproglašenja, izvršen uz aktivno učešće i podršku svetovne, pri tom bezbožničke i anticrkvene vlasti, treba prosto-naprosto priznati".

"Bezakonje treba proglasiti zakonitošću, raskolništvo crkvenošću, mržnju ljubavlju, zlo dobrom", dodao je episkop Irinej.

On postavlja pitanje kuda bi nas to odvelo, šta bi ostalo od Crkve i njenog bogoustanovljenog poretka i ima li u istoriji Crkve ijednog primera za takvu metodologiju rešavanja kanonskih pitanja.

"Da li su i sve pomesne pravoslavne crkve u zabludi - ili 'nezrele', kako vele vođe raskola u Skoplju - zato što, solidarno sa SPC, ne priznaju samoproglašenu autokefaliju i odbijaju kanonsko opštenje sa raskolnicima?", pita episkop Iriej.

Episkop Irinej navodi da je duboko uveren da, osim episkopa Lavrentija, niko ne bi predložio tako nešto, i da se nada da će se i on u međuvremenu promisliti, a možda ponešto iz eklisiologije i kanonskog prava i pročitati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: