Održani mitinzi u Budimpešti

U Budimpešti su se održali mitinzi podrške i opoziciji i vladi, na dan obeležavanja godišnjice Mađarske revolucije - pobune protiv SSSR-a 1956. godine.

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2012.

16:39

Default images

Agencija Frans pres javlja da se na mitingu opozicije okupilo više od 50.000 ljudi, mađarske veb novine "Indeks" su objavile da ih je nekoliko desetina hiljada, dok je mađarski opozicioni "Klubradio" naveo da se okupilo više od 100.000 ljudi.

Mađarska državna novinska agencija MTI je javila da se na mitingu podrške vladi - "Marš za mir" - okupilo 150.000 ljudi u mađarskoj prestonici.

Za sada nema zvaničnih podataka policije, navodi Agencija Frans pres.

Očekuje se da će kasnije danas Orban, koga optužuju u zemlji i inostranstvu da koristi dvotrećinsku većinu u skupštini kako bi usporio demokratske reforme u ovoj zemlji koja je članica EU, održati govor ispred parlamenta.

Kako prenosi AFP, usred opadanja rejtinga vlade i Orbanove partije "Fides", očekuje se da će se na mitingu opozicije bivši premijer Gordon Bajnai pojaviti kao glavni Orbanov protivnik pred izbore koji će se održati 2014. godine.
(Foto: Beta, AP)
Harizmatični i kontroverzni Orban, međutim, i dalje uživa snažnu podršku domaće javnosti, dve i po godine pošto je odneo izbornu pobedu, dok opozicija ostaje podeljena.

"Ono što očekujemo da ćemo videti danas jeste početak kampanje pred izbore koji će se održati za dve godine", rekao je Frans presu politički analitičar Peter Kreko.

On prognozira da bi, ako opozicija uspe da se ujedini, mogla da pobedi Orbana, a da bi Bajnai mogao da odigra ključnu ulogu u tom ujedinjenju.
(Foto: Beta, AP)
Levičarski dnevnik "Nepsabadzag" piše da će se danas, kada se obeležava i godišnjica pobuna Mađara protiv SSSR-a 1956. godine, pokazati koliko je velika politička snaga opozicije.

"Na jednoj strani su vladine snage i njihove pristalice, a na drugoj su svi oni kojima je dosta Orbanovog režima i svega što je taj režim uradio i radi ovoj zemlji", navodi se u uvodniku ovog lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: