Problem u Skupštini - ko gde sedi

Raspored sedenja poslanika još nije utvrđen, a da bi došli do rešenja ovog problema konsultovan je Istorijski arhiv i podaci o rasporedu iz 1900.

Izvor: Beta

Utorak, 23.10.2012.

11:09

Default images

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Zoran Babić izrazio je nadu da će se sa opozicionom DS postići kompromis o novom rasporedu sedenja poslanika u skupštinskoj sali.

On je na sednici tog odbora kazao da je o rasporedu sedenja postignuta saglasnost s poslaničkim grupama, osim s DS, i izrazio nadu da će ove sedmice razgovarati o tome.

"Ne želim da šaljemo lošu sliku iz parlamenta. Kakav je bio princip za DS, takav je bio i za Srpsku naprednu stranku (SNS) i ostale stranke prilikom pravljenja rasporeda sedenja u velikoj sali", rekao je Babić, koji je poslanik vladajuće SNS. Prema njegovim rečima, prilikom određivanja rasporeda sedenja poslanika konsultovan je Istorijski arhiv, a korišćen je i raspored sedenja od 1900. godine do početka Drugog svetskog rata, kao i raspored sedenja u parlamentima drugih država.

Babić je naveo da je predloženo da poslanici najjače stranke u vlasti sede u levom delu skupštinske sale, gledajući iz ugla predsedavajućeg, a najveća opoziciona stranka na desnoj strani.

U centralnom delu sale sedele bi poslaničke grupe s manjim brojem poslanika.

Član odbora iz DS Janko Radaković rekao je da poslanici DS ne žele da sede na mestima na kojima su ranije sedeli poslanici Srpske radikalne stranke, koja na majskim izborima nije prešla cenzus za ulazak u Skupštinu.

"Nije kompromis to da mi sedimo tamo gde vi hoćete", poručio je Radaković. U Skupštini Srbije je 14 poslaničkih grupa.

Poslanici SPS, JS i LDP su se danas saglasili da raspored sedenja predstavnika stranaka u parlamentu nije važan i poručili da im je potpuno svejedno koji deo skupštinske sale će zauzimati.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić rekao je novinarima u Skupštini da nema nikakvog problema u vezi s rasporedom sedenja i da je SPS uvek zadovoljan mestima koja zauzima u velikoj sali Doma Narodne skupštine.

Lider JS Dragan Marković Palma je, odgovarajući na pitanje novinara o rasporedu sedenja u sali Skupštine Srbije, rekao da smatra da je to "najgluplji potez" i da treba voditi računa o tome da li ima dovoljno mesta, a ne "ko će biti u prvoj a ko u poslednjoj klupi".

Poslanik LDP Bojan Đurić smatra da su u priči o rasporedu sedenja demokrate i naprednjaci našli "epohalnu temu" o kojoj će raspravljati.
LDP se, prema njegovim rečima, nije posebno bavio tom temom, a poslanici te stranke će, kako je dodao, verovatno sedeti u delu sale koji je za njih bio rezervisan i u prošlom mandatu.

Dogovor o novom rasporedu sedenja u skupštinskim klupama mogao bi da bude postignut tokom ove sedmice, budući da je predsednik Administrativnog odbora parlamenta Zoran Babić najavio razgovore s demokratama, koji nisu zadovoljni predlogom da dve najjače stranke ubuduće sede na bokovima velike sale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: