Mrkić: Saradnja uprkos razlikama

Ministar Ivan Mrkić dogovorio se sa albanskim premijerom Saljijem Berišom da Srbija i Albanija treba da se usredsrede na teme koje ih spajaju, a ne razdvajaju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.10.2012.

07:14

Default images

Mrkić se sastao i sa albanskim šefom diplomatije Edmondom Panaritijem.

Prema njegovim rečima, svima je dobro poznato koliko su duboke razlike između dve zemlje u pojedinim pitanjima, ali danas je veći deo vremena posvećen temama od zajedničkog interesa.

"Glavna poruka je da treba da sarađujemo, da ubuduće treba da nas vodi ono što je zajednički interes i da raspoznajemo ono što nas spaja, jer smo u prošlosti u mnogo čemu izgubili tempo", rekao je Mrkić.

Te teme uključuju ekonomsku i parlamentarnu saradnju kao i zajedničku budućnost Srbije i Albanije u EU, precizirao je ministar koji je boravi u dvodnevnoj poseti Albaniji. "Ima toliko stvari o kojima možemo da razgovaramo i ujednačavamo akciju, da je to teško obuhvatiti u jednom razgovoru," rekao je on.

"Preneo sam takođe poruke našeg rukovodstva. Preneo sam i to da je premijer Dačić pozvao premijera Berišu u Beograd. A i moj kolega Panariti će, verujem, već možda na proleće sledeće godine doći u Beograd da bi smo izvršili pregled toga šta je u međuvremenu učinjeno i usklađeno sa onim što je dogovoreno", rekao je srpski ministar.

Mrkić kaže da je tokom razgovora u Tirani naravno bilo reči i o Kosovu, oko kojeg postoje poznate razlike, ali da se nije detaljnije razgovaralo o dijalogu Beograda i Prištine budući da platforma Beograda tek treba da bude oformljena.

Govoreći o istrazi o trgovini ljudskim organima, rekao je da je ta tema potpuno prisutna u albanskoj političkoj javnosti.

"Dobio sam uveravanja da će oni maksimalno sarađivati u istrazi. Ukazano mi je da je albanski parlament usvojio odluku koja obavezuje administraciju i vlast da tako postupaju i da će dozvoliti istražnim organima da vode istragu o svemu i bilo gde ", rekao je Mrkić.

Albanski premijer Salji Beriša izjavio je danas u Tirani posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem da je albanska vlada zainteresovana za otvaranje novog poglavlja u pozitivnim odnosima dve zemlje, navodeći da je to u interesu celog regiona i zajedničkog cilja balkanskih zemalja - približavanju EU.

Kako je javila albanska agencija ATA, Beriša je naglasio da razlike izmedju dve zemlje ne bi smele da se pretvore u prepreku za razvoj bilateralnih odnosa.

Beriša je istakao da, uprkos prošlosti, budućnost bilateralnih odnosa sa Srbijom treba da se ogleda u prijateljstvu i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su obrazovanje, kultura, turizam, ekonomija i drugo.

I šef albanske diplomatije Panariti je posle sastanka istakao spremnost za unapređivanje saradnje sa Srbijom u "duhu dobrosusedskih odnosa".

"Zaključili smo da su odnosi dve zemlje bolji i da treba da se razvijaju na dinamičniji, otvoreniji i iskreniji način," rekao je Panariti na zajedničkoj konferenciji za štampu.

On je ocenio da je nedavni sastanak premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija u Briselu bio "pokazatalj dobre volje za saradnju", ali je takođe istakao da bi Albanija pozdravila priznanje Kosova od strane Srbije kao pokazatelj spremnosti da se raskine sa prošlošću nasilja i represije iz vremena Slobodana Miloševića, prenala je ATA.

Šef srpske diplomatije se po dolasku u Tiranu sastao i sa predstavnicima srpske manjine sa kojima je razgovarao o nastupu prema albanskim partnerima, kako bi se značajnije poboljšali uslovi njihovog života, aktivnosti, obrazovanja i kontakata sa maticom.

"Mi se nadamo da će se rezultati tog razgovora videti već u u skorijoj budućnosti," zaključio je on.

Nekoliko desetina albanskih nacionalista mirno je protestovalo u Tirani, zbog posete srpskog ministra spoljnih poslova Albaniji, prve za poslednjih osam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: