UN: U planu mirovna misija u Siriji

UN već planiraju mirovnu misiju u Siriji, ukoliko tamo dođe do prekida vatre i Savet bezbednosti joj odobri mandat, kaže šef mirovnih operacija UN Erve Ladsu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

23:33

Default images

Ladsu je, međutim, dodao da je još rano govoriti o broju mirovnjaka koji bi mogli biti razmešteni u Siriji.

"Mogu da potvrdim da, naravno, puno vremena trošimo na razmišljanje o tome šta bi moglo da se desi ako, i kada, dođe do političkog rešenja, ili u najmanju ruku, prekida vatre", rekao je Ladsu novinarima u UN.

Izaslanik UN i Arapske lige Lahdar el Ibrahimi sastao se juče u Damasku sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom, u sklopu napora da se postigne primirje između pobunjenika i vladinih snaga za muslimanski praznik Kurban-bajram, koji počinje 26. oktobra.

Državna sirijska novinska agencija SANA prenela je da Damask podržava predloge za primirje, ali neće se obavezati na prekid vatre tokom četvorodnevnog praznika, ako zapadne zemlje i njihovi saveznici iz Persijskog zaliva ne obustave pomoć pobunjenicima i dotok naoružanja borcima protiv režima.

Ibrahimi je novinarima, posle sastanka iza zatvorenih vrata, rekao da je, takođe, ranije imao sastanke sa sirijskim opozicionim grupama u zemlji i inostranstvu, od kojih je dobio "obećanja", ali ne i "obavezanost" da će poštovati prekid vatre.

Ibrahimi je zamenio Kofija Anana na mestu izaslanika za Siriju, pošto je bivši generalni sekretar UN podneo u avgustu ostavku, nezadovoljan zbog slabog napretka.

U vreme Anana, UN su poslale misiju od 300 posmatrača u Siriju, koja je trebalo da nadgleda prekid vatre, ali taj tim je bio primoran da se povuče u avgustu, zbog eskalacije nasilja koje i danas, u istom obimu, traje.

"Šokantna je činjenica da svakodnevno između 150 i 200 civila biva ubijeno... i prosto je neprihvatljivo", rekao je Ladsu.

Diplomate navode da je Ladsu rekao Ibrahimiju da bi u Siriju mogla da bude poslata misija od 3.000 mirovnjaka, ako primirje potraje duže.

Ladsu je, međutim, kazao da bi "svakako bilo preuranjeno pominjati cifru, jer će ona zavisiti od situacije".

Bilo kakvu misiju UN mora da odobri 15-člani Savet bezbednosti, koji je već dugo blokiran po pitanju Sirije.

Stalne članice Saveta bezbednosti Rusija i Kina uložile su veto na tri rezolucije o Siriji, jer se u njima pretilo sankcijama Asadovom režimu.

Od početka protesta u Siriji u martu prošle godine, prema procenama opozicije, poginulo je više od 33.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: