Italija: U zatvor zbog zemljotresa

Šest italijanskih geofizičara i jedan funkcioner osuđeni su na 6 godina zatvora zbog neadekvatnog upozorenja na opasnost od zemljotresa u gradu Akvili 2009.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

19:12

Default images

Podsetimo, u zemljotresu je poginulo više od 300 osoba iz tog grada.

Njih sedmoro, članovi Nacionalne komisije za prognoze i prevenciju rizika, bili su optuženi za nemar i nesavesno obavljanje dužnosti, prilikom procene opasnosti od zemljotresa i informisanja gradskih vlasti o rizicima, navodi Rojters.

Britanska agencija navodi da je malo verovatno da će osuđeni biti poslati na izdržavanje kazne zbog verovatnog žalbenog postupka.

Ovaj slučaj izazvao je široku osudu međunarodne naučne zajednice, uključujući Američki geofizički savez, koji je naveo da bi suđenje moglo da odvrati naučnike od davanja saveta vladama i ekspertize na procenama seizmičkih rizika.

Potres od 6,3 stepena Rihterove skale pogodio je Akvilu, u regionu Abruco 6. aprila 2009. godine i prouzrokovao smrt 309 osoba i povrede više od 1.000 ljudi, razorivši desetine hiljada zgrada, od kojih mnoge datiraju iz antike.

Centralno pitanje u sudskom postupku bilo je da li su eksperti koje je imenovala vlada davali previše ohrabrujuću sliku o riziku s kojim se grad suočava, sa naglaskom na više uzastopnih manjih potresa mesecima pre snažnog zemljotresa.

AFP navodi da je tužilac Fabio Pikuti tražio četvorogodišnju kaznu zatvora za svakog optuženog zbog toga što nisu upozorili stanovništvo srednjevekovnog italijanskog grada na rizik.

Tužilac je uporedio italijansku Komisiju sa američkom federalnom Agencijom za vanredne situacije (FEMA), koja je "žigosana" jer nije procenila rizik pred uragan "Katrina" u Nju Orleansu 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: