PR: Protest završen, novi sutra

Neredi u Prištini tokom protesta zbog susreta Dačić-Tači. Više od 20 osoba je povređeno, a 30-ak je uhapšeno. Protest završen oko 18h, novi najavljen za sutra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

09:36

Default images

Aljbin Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje, najavio je nastavak protesta protiv policijskog nasilja za sutra u 11 sati.

Protest u organizaciji pokreta Samoopredeljenje započeo je nasilno, kada su demonstranti pokušali da uđu u zgradu Skupštine Kosova, u čemu su ih sprečile jake policijske snage.

Protest, koji je Aljbin Kurti, ocenio kao veliku pobedu Samoopredeljenja, počeo je još jutros oko osam sati bacanjem trulog paradajiza i kamenica na pripadnike Specijalnih jedinica kosovske policije, koji su od ranog jutra obezbeđivali zgradu Vlade i Skupštine.
Okupljeni su policiju gađali paradajzom i kamenicama, a uzvraćeno je suzavcem.

Policija je saopštila da je povređeno 18 njenih pripadnika, a demonstranti tvrde da su desetine ljudi tražile medicinsku pomoć.

"Okupljanje građana nije bilo prijavljeno. Demonstranti su na nasilan način pokušali da uđu u zgradu, tokom čega su napali i gađali policajce bojom, raznim predmetima i kamenicama. Uprkos upozorenjima nisu prekinuli napade na službenike policije, zbog čega su oni bili prinuđeni da primene silu i iskoriste suzavac", navela je KPS.

Jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija i dalje obezbeđuju zgrade Vlade i Skupštine Kosova, a više stotina demonstranata sedi na Trgu Majke Tereze ispred policijskih kordona. Okupljeni su poručili "da neće prepustiti trg vlastima".

Tokom popodneva ponovo je bilo guranja sa policijom, a organizatori protesta su saopštili da je bilo "nove nasilne reakcije policije", kao i da je uhapšeno još 20-ak osoba.
Foto: Beta, AP
Policija je raspoređena i po širem centru Prištine, a građanima su deljeni leci kojima se pozivaju da se pridruže protestima.

Protest zbog susreta premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića u Briselu predvode lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti i poslanici tog pokreta u Skupštini Kosova. Prištinski mediji su javili da je policija jutros privela, pa oslobodila Kurtija i poslanike Ljiburna Aliu i Dželalja Svećla.

Organizatori protesta su naveli da im nije namera da uđu u zgrade vlasti, već da onemoguće ulaz zvaničnicima u njih i samim tim spreče njihovo funkcionisanje jer smatraju da su pregovori sa Beogradom "izdaja".

U urgentni centar KBC Priština je dovezeno 10 lica, četiri učesnika protesta i šest pripadnika poliicije. "Zdrastveno stanje povredjenih je stabilno i oni su van životne opasnosti", izjavio je za prištinske medije Basri Ljenjani, direktor UC KBC, dodajući da će povređeni tokom dana biti otpušteni kući, javlja Tanjug.
Foto: Beta, AP
Prema zvaničnim podacima privedene su 22 osobe, a prema saznanjima Radija Slobodna Evropa uhapšena su 33 demonstranta.

Okupljeni od jutros uzvikuju parole protiv Srbije, viču "lopovi, lopovi" i nose transparente na kojima piše "Nema pregovora sa Srbijom" i "Ujedinjenje sa Albanijom, a ne dogovor sa Srbijom".

Dačić i Tači su se u petak sastali u Briselu na zajedničkom sastanku kod visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Oni su tokom jednosatnog sastanka dogovorili nastavak dijaloga i, kako je rekla Eštonova, obavezali se da rade zajedno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: