Dve decenije od zločina u Sjeverinu

Navršava se 20 godina od otmice 17 muslimanskih civila iz Sjeverina, od kojih je 16 likvidirano na teritoriji Bosne i Hercegovine, na obali Drine u Višegradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

07:09

Default images

Većina odgovornih za taj zločin osuđena je na višegodišnje kazne.

Otmicu 17 muslimanskih civila iz Sjeverina izvršila je 22. oktobra 1992. paravojna formacija "Osvetnici" iz Republike Srpske pod komandom Milana Lukića.

U Mioču je odavanjem pošte obeleženo 20 godina od otmice i ubistva 16 muslimanskih civila iz Sjeverina.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović je na komemoraciji u Domu kulture u tom gradu najavio da će biti uradjeno spomen obeležje ubijenim gradjanima pribojske opštine.

"Opština Priboj će, na žalost sa velikim zakasnjenjem, zajedno sa Islamskom zajednicom uraditi spomen obeležje otetim i likvidiranim gradjanima pribojske opštine. To je najmanje što možemo da uradimo našim sugradjanima Bošnjacima, da im, iako mrtvim, omogućimo da
žive tamo gde su želeli", rekao je Rvović.

On je na komemoraciji, na kojoj su govorili i predstavnici nevladinih organizacija i Islamske zajednice u Srbiji, kazao da je teško kada se živi u nepravdi i stalnoj borbi za istinu.

"Ono što nam je svima potrebno, posebno je to potrebno u vezi sa ovim zločinom, jeste istina jer nas samo istina može sve osloboditi", rekao je Rvović i istakao da Sjeverin treba da bude svima opomena.

"Ako iz prošlosti ne nadjemo pouke bojim se da će nam se ona uvek vraćati. Ali, nadam se da će sve te greške iz prošlosti biti dovoljno jake da iz njih nikne jedan novi život koji će biti mnogo bolji i mnogo srećniji za sve nas", kazao je predsednik opštine Priboj.

Pripadnici paravojne formacije su u mestu Mioče, na granici BiH sa Srbijom, u ranim jutarnjim časovima zaustavili autobus na redovnoj liniji Rudo-Priboj kojim su svi putnici išli na posao u Priboj, a jedno dete u školu.

Usledilo je legitimisanje nakon kojeg su naoružani otmičari odveli 16 osoba, među kojima je bila i jedna žena, dok je 12-godišnji dečak pušten.
Oteti putnici kamionom su prevezeni do motela "Vilina vlas" u Višegradu, gde su u hodniku pretreseni i pretučeni.

Po naredbi Lukića, fotoreporter iz Srbije slikao je izmučena tela, a fotografije su kasnije upotrebljene kao dokaz na suđenju četvorici optuženih.
Pretpostavlja se da su, nakon mučenja, otete osobe streljane na obali Drine, a potom bačene u reku.

Krajem maja ove godine, tokom istraživanja jezera Perućac, pronađeni su posmrtni ostaci jedne žrtve - Medredina Hodžića, dok posmrtni ostaci većine žrtava još nisu.

Žrtve ovog zločina su i Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Ramahudin Ćatović, Idriz Gibović i Melvida Koldžić.

Od desetak vinovnika tog zločina, četvorici je suđeno u Odelenju za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Presudama, koje je pre pet godina potvrdio Vrhovni sud Srbije, Milan Lukić, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević osuđeni su na maksimalne kazne od po 20 godina zatvora.

Đorđe Šević, koji je u vreme počinjenog zločina imao 19 godina, kao mlađi punoletnik, osuđen je na 15 godina robije. Lukiću, koji je pre pet godina iz Argentine prebačen u Haški tribunal, kao i Krsmanoviću koji je i dalje u bekstvu, suđeno je u odsustvu.

Haški tribunal je Lukića osudio na doživotnu robiju jula 2009. godine zbog zločina počinjenih u Višegradu za vreme rata, od 1992. do 1994. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: