Platforma Srbije: Sever glavna tema

Državni vrh će u sredu u Predsedništvu razmatrati radnu verziju platforme za KiM, čije će osnovne smernice biti uobličene do kraja meseca, saznaju Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 22.10.2012.

22:21

Default images

Prema nezvaničnim informacijama ovog lista, tim šefa države Tomislava Nikolića obavestiće premijera Ivicu Dačića, prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, ministra privrede Mlađana Dinkića i šefa kancelarije za KiM Aleksandra Vulina o ključnim stavkama dokumenta, koji bi trebalo da bude orijentir našim pregovaračima u predstojećem dijalogu s Prištinom.

To će biti samo jedan od mnogih sastanaka na kojima će se ”izbrusiti” nekoliko modela, koje će Beograd da ponudi kao rešenje za konačni status pokrajine, pišu "Novosti".

"Izrada platforme je u toku i na sastancima državnog vrha odlučićemo kakvi će biti elementi našeg pristupa u nastavku dijaloga sa Prištinom", kratko je za ”Novosti” rekao preds ednik vlade Dačić, koji će biti na čelu našeg pregovaračkog tima. U delegaciji će sigurno biti i potpredsednik Vlade i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, kao i ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović. Zavisno od tema koje se budu pokretale, trebalo bi da u timu budu i drugi članovi Vlade, piše ovaj list.

Aleksandar Vulin, šef kancelarije za KiM, potvrdio je "Novostima" da je Beograd spreman za pregovore i da se sada čeka šta će da učine međunarodna zajednica i Priština.

Pošto je za Ameriku i većinu zemalja EU nezavisnost KiM završena priča, u žižu se preko diplomatskih kanala ponovo vraća plan ”Ahtisari plus”, koji bi se odnosio na sever pokrajine. Kako prenose izvori ”Novosti”, ova opcija trebalo bi našim sunarodnicima na severu da obezbedi širu autonomiju od one koju im je svojevremeno ponudio specijalni izaslanik EU za pregovore o statusu.

Premijer Kosova Hašim Tači obavestio je u ponedeljak predsednicu Atifete Jahjagu da je njegov razgovor sa Dačićem u Briselu bio konstruktivan i da pomaže pri normalizaciji odnosa između dve zemlje:

"Moj sastanak sa Dačićem bio je težak, ali konstruktivan. Očekujem da taj susret, koji je bio u skladu sa Ustavom Kosova, pošalje poruku Beogradu da će bez adekvatne politike prema Kosovu Srbija i dalje biti izolovana. Sada treba nastaviti sprovođenje svih postignutih sporazuma između naše dve države."

U Prištini su u ponedeljak protestovali aktivisti pokreta ”Samoopredeljenje” zbog susreta premijera Srbije i Kosova u Briselu i najavljenog dijaloga Beograda i Prištine. Demonstranti su, inače, planirali da blokiraju ulaz i onemoguće Tačiju da uđe u zgradu vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: