Za novac davali invalidske penzije

Osnovni sud u Skoplju izrekao je zatvorske i uslovne kazne za 38 optuženih u slučaju zloupotreba u dodeljivanju invalidskih penzija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

18:53

Default images

To je najveći slučaj korupcije i zloupotrebe službenog položaju u oblasti zdravstva u Makedoniji.

Kazne su od tri godine zatvora do uslovnih presuda. Kazne zatvora su izrečene za 17 optuženih, dok su 19 dobili samo uslovne kazne.

Osuđeni su lekari specijalisti, neurohirurzi, psihijatri, ortopedi i posrednici za zloupotrebu službenog položaja, zločinačko udruživanje i za falsifikovanje isprava, jer su godinama odobravali invalidske penzije na osnovu falsifikovanih dokumenata.

Prema šablonu, pacijenti su za nadoknade od 1.500 do 4.000 evra, koje su uzimali lekari u komisijama, dobijali invalidske penzije. Organizatori kriminala, lekari Sašo Joksimovski i Ljubica Veličkovska, osuđeni su na kazne zatvora od 2,5 godine.

Najveća zatvorska kazna izrečena je Ljupči Butevskom koji je bio posrednik u ovoj kriminalnoj radnji. Svi osuđeni su zaduženi da nadoknade štetu Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje od 213.000 evra.

Suđenje je trajalo 25 meseci, a velika hapšenja u slučaju nazvanom "Metastaza" dogodila su se u aprilu 2010 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: