Svetski mediji u susretu Dačić-Tači

Srpski i kosovski premijer sreli su se prvi put od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. sa ciljem da se smanje tenzije, ocenjuju svetski mediji.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.10.2012.

23:16

Default images

Oni navode da su tokom susreta u Briselu sve karte bile na stolu.

Balkanska istraživačka mreža BIRN je javila da su se srpski i kosovski premijer Ivica Dačić i Hašim Tači prvi put sastali u Briselu, uprkos činjenici da je za Tačijem u Beogradu izdat nalog za hapšenje.

Paradoksalno je, ocenjuje Balkan insajt, da je prvi srpski zvaničnik sa kojim se susreo Tači bivša desna ruka Slobodana Miloševića, koji je, kako se dalje navodi, "vodio rat sa NATO kako bi zadržao tada većinsko albansku pokrajinu u Srbiji".

Podsećajući na saopštenje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da je njen zajednički susret sa Dačićem i Tačijem "protekao u dobroj i konstruktivnoj atmosferi", francuska agencija Frans pres ocenjuje da je taj sastanak usledio kako bi EU pružila "svež podsticaj" mesecima napora da se reše problemi "koje je izazvala Srbija", ne priznajući jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Kako dalje ocenjuje AFP, EU nastoji da olakša pregovore Beograda i Prištine kako bi se smanjile tenzije na zapdnom Balkanu.

Francuska agencija, takođe, podseća da su pregovori počeli u martu 2011. ali da su tada bili na nižem nivou.

Američka agencija Asošijejted pres navodi da je prvi sastanak "gorkih balkanskih rivala" održan uz posredovanje Evropske unije.

Uz podsećanje da je Srbija saopštila da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, AP ocenjuje da je najkritičnija tačka sever pokrajine, gde "tvrda linija Srba ne priznaje vlast centralne kosovske vlade".

Radio Slobodna Evropa je javio da je sastanak bio neformalan i da nije bilo nikakvih pregovora, "ali da su očigledno sve karte bile na stolu".

"Razgovarali su o situaciji na severu Kosova i o paralelnim institucijama Srbije, ali nije doneta nikakva odluka...Tokom sastanka Tači i Dačić sedeli su jedan naspram drugog na sofi", javio je dopisnik Radija Slobodne Evropa iz Brisela.

Italijanska agencija ANSA javlja da je trilateralni sastanak održan u cilju normalizacije odnosa Srbije i Kosova, prenoseći najavu Ketrin Ešton da će razgovori EU, Srbije i Kosova biti nastavljeni uskoro.

ANSA još piše da je sastanak usledio posle odvojenih sastanaka tri strane u Njujorku, citirajući saopštenje Eštonove u kojem se navodi da su se Srbija i Kosovo "obavezale da zajednički rade" na poboljšanju odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: