Reakcije na susret Dačić-Tači

Lider LDP-a Čedomir Jovanović, Branko Ružić iz SPS, DSS, Oliver Ivanović kao i Borislav Stefanović iz DS reagovali su na današnji susret Dačić-Tači.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 19.10.2012.

17:46

Default images

Susret premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija pod okriljem Evropske unije biće pozitivan događaj ako se time konačno "smiri višegodišnje traumiranje javnosti i bavljenje perifernim elementima budućih pregovora", izjavio je predsednik LDP Čedomir Jovanović.

"Srbima i Albancima, Srbiji i Kosovu je potreban trajni mir, a ljudima politika koja će obezbediti da konačno jedna generacija proživi život bez rata i sukoba", rekao je Jovanović Tanjugu.

On je dodao da je zbog toga presudno da susret ne bude praćen "neodgovornim ponašanjem državnih zvaničnika i nekim novim pokušajem da se događaj u Briselu kompenzuje antievropskom ili nacionalističkom kampanjom za unutrašnju upotrebu, kao što je do sada bio slučaj u sličnim situacijama".

"Kroz događaj u Briselu je postalo jasno i da je LDP godinama bila u pravu kada je tražila da se problemu Kosova pristupi racionalno, da se dijalog na najvišem nivou ne izbegava uz besmisleni izgovor kako je svaki susret ili učešće na skupovima 'posredno priznanje Kosova'", rekao je lider LDP.

Jovanović smatra da je tvrdnja Dačića i drugih zvaničnika da je Srbija spremna za dijalog netačna, jer vlast u Srbiji nije predstavila ni javnosti ni parlamentu toliko najavljivanu platformu za pregovore.

"U razgovore se ne može ući na parolama koje su toliko puta ponovljene, nego sa jasnim planom koji će podrazumevati preciznu politiku, ciljeve koje nameravamo da ostvarimo, konkretne koristi koje želimo da izborimo za srpsku zajednicu na Kosovu i za Srbiju i Kosovo kroz proces evropskih i evroatlantskih integracija", ukazao je Jovanović.

On je dodao da Srbija i Kosovo nikada neće postići politički kompromis ukoliko ne budu imali pred sobom ideju da je EU garancija da će biti bezbedni, ekonomski perspektivni, a da će vladavima prava, sloboda i poštovanje ljudskih prava biti merilo uspeha procesa u koji ulaze.

Zato, kako je poručio, rešenje za odnos Srbije i Kosova mora biti zasnovano na opredeljenju Srbije da se naši nesporazumi rešavaju po evropskim principima, sa jasnom perspektivom članstva u EU i za Srbiju i za Kosovo i sa garancijama trajnog mira i smanjivanja značaja granica kroz članstvo u EU i NATO.
(Foto: Tanjug)
Premijer Ivica Dačić preuzeo je punu odgovornost, pokazao ozbiljnost države kada je reč o rešenju kosovskog problema i spremnost da počne razgovore, izjavio je šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije Branko Ružić.

Dačić je odlaskom u Brisel, na razgovor sa visokom šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, gde se sreo i sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, pokazao spremnost da se nastavi dijalog, rekao je Ružić Tanjugu.

On je podsetio da je delegacija Srbije i 2006. godine razgovarala sa predstavnicima Prištine, a da je pre toga razgovarala i sa delegacijom u Rambujeu.

Ružić je, međutim nagalsio i da je Dačić uoči odlaska na taj sastanak podvukao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Državni vrh se opredelio da Dačić bude šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Pristinom i on je spreman da preuzme tu odgovornost čime pokazuje odlučnost i hrabrost kada je najteže, rekao je Ružić.

"To su novi kvalitativni pomaci u odnosu na prethodnu vladu. Sa druge strane, treba biti realističan i sagledati u kom okviru se krećemo i šta je moguće postići u tom pregovaračkom procesu. Moramo razgovarati o realnosti kako južno, tako i o realnosti severno od Ibra", rekao je Ružić.
(Foto: FoNet, arhiva)
Demokratska stranka Srbije ocenila je da je sastanak u Briselu premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, potpuno neprihvatljiv i da predstavlja "narušavanje srpskih državnih i nacionalnih interesa".

Portparol DSS-a Petar Petković u izjavi za Agenciju Beta rekao je da je protiv Tačija 2008. podneta krivična prijava zbog "najtežeg krivičnog dela podrivanja ustavnog poretka Srbije" i da postoje "osnovane sumnje" da je odgovoran za zločin otmice Srba radi trgovine ljudskim organima.

"Skupština Srbije još nije usvojila platformu za pregovore o Kosovu, niti je donela odluku i ovlastila bilo koga da može da se susretne s Hašimom Tačiojem ili bilo kojim drugim albanskim separatistom", rekao je Petković.

"Pogrešno je i štetno razgovarati s Tačijem, jer to predstavlja narušavanje srpskih državnih i nacionalnih interesa", rekao je zvaničnik DŠ.
(Foto: Tanjug, arhiva)
Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da sastanak šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, kosovskog i srpskog premijera u Briselu nije iznenađenje, jer je tako nešto proklamovano tokom predizborne kampanje i nakon formiranja Vlade Srbije.

"Sastanak Hašima Tačija i Ivice Dačića je nešto o čemu smo mogli čuti tokom predizborne kampanje, ali i nakon toga kao novu ideju da se politički dijalog otvori i podigne na viši nivo", rekao je Ivanović Tanjugu.

On, međutim, nije siguran da je javnost spremna za to i da bi moglo da se dogodi da neki protumače da se sagovornik Beograda na ovaj način promoviše kao predstavnik ravnopravnog političkog entiteta.

On smatra da treba biti jako oprezan, ali i da se objektivno Tači ne može izbeći kao sagovornik.

"Ne može se izbeći obzirom da je kosovski premijer jedina figura u Prištini koja može preuzeti odgovornost za razgovor o osetljivim političkim temama", zaključio je Ivanović.
Bivši šef tima Beograda u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović ocenio je susret premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu kao pozitivan potez i logičan događaj koji je trebalo da se desi kad tad.

"Čini mi se da je to pozitivan potez, pošto smo mi podržali dizanje dijaloga na politički dijalog. Smatramo da je dobro da je došlo do tog susreta kao i to što je Dačić preuzeo odgovornost koju predsednik nije hteo da preuzme samim tim što je vlada izvršni organ koji mora da primenjuje dogovorene stvari, pa je to bio jedini logičan događaj koji je trebalo da se desi kad tad", rekao je Stefanović agenciji Beta.

Stefanović je naveo da ostaje da se vidi šta će se konkretno izroditi iz svega toga i da očekuje da vidi plan i platformu s kojom će Dačić ići u novembru na razgovore.

Dodao je da smatra da je siguran da će se konkretizacija dijaloga ipak voditi preko ekspertskih timova koje će premijeri Dačić iTači formirati u pokušaju da nađu rešenja.

Stefanović je ocenio da to što je Dačić naveo nakon susreta sa Tačijem da je Beograd spreman za razgovore o položaju srpskog naroda, imovini, zaštiti crkvene baštine, ratnim zločinima, trgovini ljudskim organima, nestalima i povratku ukazuje da Prišitina za to nije zainteresovana.

"Samo nabrajanje tema ukazuje da Tači ne uključuje te teme o kojima Dačić priča i koje su neprihvatljive za Prištinu od statusa, do trgovine organima, zaštite kulturne baštine i nestalih na način na koji to vidi Beograd", kazao je Stefanović i podsetio da je tim na čijem je čelu bio to isto pokušavao i da zna koliko je teško razgovarati o tim temama.

Stefanović je rekao da Beograd sada treba da se fokusira na ono što je realno moći postići.

"Podržaćemo Dačića i tim da dođu do realističnih pristupa i ralnih rešenja u skladu sa, za nas na terernu nepovoljnom situacijom", kazao je on.

Stefanović je dadao da sada nikako ne treba imati iluzije da će ako Dačić izađe pred Tačija s predlogom autonomije on imati uspeha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: